«Frozen»

«Frozen»-landsby plages av turister

Hallstatt skal være inspirasjonen bak landsbyen Arendelle i «Frozen»-filmene. Nå har beboerne fått nok.

INSPIRERT: Den fiktive landsbyen i «Frozen»-universet skal ha hentet inspirasjon fra Hallstatts vakre arkitektur. Det får turistene til å strømme til. Foto: NTB Scanpix
INSPIRERT: Den fiktive landsbyen i «Frozen»-universet skal ha hentet inspirasjon fra Hallstatts vakre arkitektur. Det får turistene til å strømme til. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

The New York Times melder at byen Hallstatt i Østerrike ser seg lei på alle turistene som kommer for å ta bilder. Landsbyen skal ha vært inspirasjonen for den fiktive byen «Arendelle», noe som har tiltrukket Disney-fans fra hele verden.

Hallstatt, som er kjent for sin arkitektur og lange historie, tiltrekker seg opp til en million besøkende hvert år. Den kontinuerlige strømmen av turister har blitt for mye for de 780 menneskene som bor der, ifølge The Telegraph.

FOR MANGE: Den økende turismen har blitt en stor byrde for lokalbefolkningen. Foto: NTB Scanpix
FOR MANGE: Den økende turismen har blitt en stor byrde for lokalbefolkningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil redusere antall turister

Frozen har tatt mye inspirasjon fra norsk kultur og natur, men Hallstatts uslåelige likhet til «Arendalle» har ført til at landsbyen får besøk av opp til 90 turistbusser hver dag. I mai skal Hallstatt starte en kampanje som forhåpentligvis skal redusere besøkstallet, og få turistene til å bruke penger på lokale bedrifter.

Turister vil bli bedt om å oppholde seg i byen i minimum to timer, og besøkende som bruker penger på lokale attraksjoner vil bli prioritert. Ifølge Hallstatts ordfører, er målet å kutte ned besøkstallet med en tredjedel av det landsbyen opplever nå.

LITEN TID: Turistene stopper kun for å ta bilder, og bruker verken tid eller penger i landsbyen. Foto: NTB Scanpix
LITEN TID: Turistene stopper kun for å ta bilder, og bruker verken tid eller penger i landsbyen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frozen og sosiale medier er syndern

Hallstatt er på UNESCOS verdensarvliste, og har lenge vært en populær reisedestinasjon. Visningen av landsbyen på et sørkoreansk TV-show skal ha vært startet på turistmarerittet, melder The Guardian.

Slippet av Frozen og framveksten av sosiale medier som Instagram, har blitt til en byrde for den lokale befolkningen. I 2019 ble Hallstatt kåret av Harper's Bazaar som en av de beste stedene å ta bilder til Instagram.

Vis mer

Beboerne har ikke nok ressurser til å ta seg av alle turistene og all søppelet de etterlater seg. Nå har de lokale kirkene til og med måtte leie inn vakter som kan holde turister på leting etter det perfekte bildet, på avstand under begravelser, bryllup og dåp.

Blir for mye

I en e-post fra Hallstatts leder for reiseliv, Michelle Knoll , skriver hun til New York Times at selv om det er fint at så mange vil besøke landsbyen, kan de ikke fortsette på denne måten.

- Hallstatt trenger ikke så mange turister. Vi vil heller ha besøkende som bruker og nyter tiden sin her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer