Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kunstnerisk frihet

Frp angriper norske verdier

Frp angriper en viktig norsk verdi – ytringsfriheten – når de nok en gang vil kutte kulturkroner til provoserende kunstneriske prosjekter.

YTRINGSFRIHET: Når handlingene ikke gjenspeiler talene, blir ord tomme. Frp og Silje Hjemdals ønske om å sensurere provoserende kunst, er bare ett eksempel, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
YTRINGSFRIHET: Når handlingene ikke gjenspeiler talene, blir ord tomme. Frp og Silje Hjemdals ønske om å sensurere provoserende kunst, er bare ett eksempel, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er en ærlig sak å være mot offentlig støtte til kunst og kultur. Problemet oppstår når politikere vil blande seg inn kunstens innhold. Da er vi brått på farlige veier, mot land vi ikke ønsker å sammenlikne oss med. Skillet mellom politiske interesser og de kunst- og kulturfaglige vurderingene, er grunnleggende.

Fri kunst, provoserende kunst, kunst som ytring – det handler om demokrati og ytringsfrihet.

Kulturministeren viste at han skjønner dette i svaret han nylig ga Silje Hjemdal fra Frp på hennes skriftlige spørsmål i Stortinget. Det skulle bare mangle.

Likevel er det under et år siden vår egen statsminister selv tråkket kraftig over streken. I forbindelse med Wara-saken ba hun teaterprodusentene i Ways of Seeing tenke seg om, før de velger hva som presenteres på scenen. Reaksjonene var sterke, men hun har fortsatt ikke beklaget, til tross for gjentatte oppfordringer.

Å kjempe for ytringsfriheten er tydeligvis mindre viktig når det innebærer å tape ansikt.

Det er lett å si at ytringsfriheten er absolutt, slik Frp også gjør, i sine festtaler. Når handlingene ikke gjenspeiler talene, blir ord tomme. Frps ønske om å sensurere provoserende kunst, er et eksempel. Et annet er da daværende justisminister Anundsen satte fyr på Tønsbergs Blad, fordi han var uenig i det som sto på trykk, eller da hans etterfølger Per-Willy Amundsen varslet boikott av Nordlys, bare fordi han var uenig i noe som sto på lederplass.

Frp er ute av regjering, men fortsatt avgjørende for videre høyreflertall etter 2021. I mellomtida er regjeringen avhengig av partiet for å få gjennomslag for sin politikk i Stortinget. Det er fortsatt samme laget.

Ytringsfrihet er ikke noe man kjemper for når det passer. Den er et grunnleggende prinsipp i et åpent demokrati. Med Frp i vippeposisjon og statsministerens håndtering av Ways of Seeing-saken friskt i minne, kan vi ikke ta kunsten som fri ytring for gitt.

Hele Norges coronakart