Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frp ber Huitfeldt om Munch-hjelp

- Hun hadde fått en høy stjerne hos mange.

HOLDER SEG UNNA: Høyre og Frp vil at Anniken Huitfeldt skal komme på banen i forbindelse med diskusjonen om et nytt Munch-museum. Men kulturministeren vil ikke uttale seg offentlig om saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOLDER SEG UNNA: Høyre og Frp vil at Anniken Huitfeldt skal komme på banen i forbindelse med diskusjonen om et nytt Munch-museum. Men kulturministeren vil ikke uttale seg offentlig om saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Hvis Anniken Huitfeldt kunne klart å få oslopolitikerne til å komme til enighet, hadde hun fått en høy stjerne hos mange, sier stortingspolitiker Ib Thomsen (Frp) til Dagbladet.

Sammen med tre andre stortingspolitikere fra Frp fremmet han følgende forslag 15. juni i år:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at staten bistår Oslo kommune i arbeidet med å etablere et nytt Munch-museum.»

De ønsker altså at Huitfeldt skal hjelpe til å rydde opp i kaoset som hersker i Oslo bystyre i forbindelse med et nytt Munch-museum, et kaos som ikke ble mindre etter at utredningen om alternativene på Tullinløkka og Tøyen ble lagt fram i forrige uke.

- Munch lider - Det er enda mer aktuelt nå, sier Thomsen til Dagbladet.

«All den tid byrådet i Oslo ikke greier å finne en løsning som kan samle et flertall av partiene i Oslo bystyre, blir presentasjonen av kunstneren Edvard Munch og hans verker lidende», står det i forslaget som i løpet av de neste månedene skal bli behandlet av kulturkomiteen og legges fram for Stortinget.

Lokalt i Oslo har Frp kjempet hardt for å legge det nye Munch-museet til Nasjonalgalleriet og Tullinløkka. Thomsen legger ikke skjul på at han syns Huitfeldt bør stille Nasjonalgalleriet - som eies av Statsbygg - til disposisjon for et nytt Munch-museum.

- Et vepsebol Oslo Arbeiderparti har på sin side kjempet hardt for å beholde Tøyen som plassering. Så langt har ikke kulturminister Huitfeldt deltatt i debatten.

- Det er nok fordi saken er et vepsebol. Men når vi ser at Oslo kommune og politikerne der ikke er i stand til å håndtere saken på grunn av sine egeninteresser, så må staten forplikte seg. Munch er en nasjonal kunstner, sier Thomsen.

- Er dette forslaget bare et middel for å få økonomisk støtte av Huitfeldt til en løsning med Nasjonalgalleriet?

OPPFORDRER HUITFELDT: Ib Thomsen, stortingspolitiker for Frp. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OPPFORDRER HUITFELDT: Ib Thomsen, stortingspolitiker for Frp. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste er at Huitfeldt kommer på banen, uavhengig av resultat. Kulturministeren har lokalitetene og pengene, men vi er også interessert i henne faglige meninger, sier Thomsen.

- Bidrar ikke til løsning Også Høyres leder av kultur -og utdanningskomiteen i bystyret, Øystein Sundelin, er interessert i å få Huitfeldt på banen.

- Det hadde vært interessant å høre hva Huitfeldt mener, sa han til Dagbladet i forrige uke.

Oppfordringer til tross - Huitfeldt ønsker ikke å kommentere saken:

- Jeg er engasjert i saken, men tror ikke det vil bidra til noen løsning dersom jeg sier noe offentlig om dette på det nåværende tidspunkt, skriver Huitfeldt i en epost til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media