INGEN VALGVINNER I ÅR:  Siv Jensen og Frp tapte for folkelig solidaritet.
Foto: Bjørn Langsem
INGEN VALGVINNER I ÅR: Siv Jensen og Frp tapte for folkelig solidaritet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Frp druknet i flyktninger

Siv Jensen og Per Sandberg tapte for folkelig solidaritet.

Kommentar

Det er det andre valget til fylkesting og kommunestyrer på rad hvor Fremskrittspartiet har tapt på å trekke fram innvandringskortet. I 2011 støtte de på etterdønningene fra blodbadet på Utøya. I 2015 druknet budskapet fra Siv Jensen og Per Sandberg billedlig talt i en strøm av flyktninger til Europa — og de følelsene som det vakte i store folkegrupper å se druknede flyktninger skylle i land på strendene langs Middelhavet.

I begge tilfeller mistet Frp sitt klare eierskap til spørsmålet om innvandring, forteller valgforskerne. Velgere satte seg på gjerdet. I dette valget har Miljøpartiet De Grønne (MDG), Sosialistisk Venstreparti (SV), Venstre (V), Kristelig Folkeparti (KrF) og Rødt, som har vært de klareste når det gjelder å ønske flyktningene velkommen, gjort brukbare valg. Frp har tapt velgere i forhold til valget i 2011, som var partiets dårligste valg etter 1995, og ligger langt bak stemmeandelen fra valget til Stortinget i 2013.

Når Ketil Solvik-Olsen på valgkvelden klagde over hvor lite oppmerksomhet utbygging av vei og jernbane hadde fått i valgkampen, saker som er viktige for kommunene og fylkene, så kunne han ha sendt klagen til sine egne ledere. Siv Jensen og Per Sandberg overdøvet den slags prat med sine uttalelser om flyktninger og innvandrere. Å oppfordre kommunene til å nekte å bosette flyktninger når man så tragedien utspille seg i presse og kringkasting hver eneste dag sto fram som hjerterått, også for folk i FrPs nærområder.

Samtidig er denne flyktningkrisa langt fra over, verken for Norge eller Europa. Pussig nok satt justisminister Anders Anundsen som tilskuer i et ministerrådsmøte i EU på valgkvelden, hvor man drøftet et forslag fra Kommisjonen om å fordele 120 000 asylsøkere, som allerede er i Europa, mellom landene. EU vil ha en dugnad, men Norge har ikke bestemt seg for å bli med eller ikke, sier Anundsen. Det er ennå stor uenighet innad i EU.

EU-kommisjonen vil ha en bindende fordelingsnøkkel for asylsøkere som kan påberopes ved neste krise. Og denne vil de ha inn i Dublin-konvensjonen som Norge er tilsluttet. Dersom Dublin-regimet blir endret må Norge velge mellom å godta endringene eller melde seg ut. Det siste vil neppe skje.

Da kan justisminister Anundsen bli nødt til å ta imot Norges andel av flyktningene, finansminister Jensen må betale for dem, inkluderingsminister Solveig Horne må bosette dem og arbeidsminister Robert Eriksson må skaffe dem arbeid. Det blir en skikkelig Frp-dugnad for flyktningene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.