Oslo 19890912:

CARL I. HAGEN, partileder Fremskrittspartiet, med tommel opp, seierssmil og laurbærkrans fått fra partimedlemmer, i forbindelse med partiets gode resultater ved Stortingsvalget, september 1989.  - - - - - Chairman of the Norwegian Progressive Party, Carl I. Hagen, with the laurel wreath he was given by party members after his party's victory in the Norwegian parliamentary election, september 1989.
FOTO: Knut Nedrås / NTB / SCANPIX
Oslo 19890912: CARL I. HAGEN, partileder Fremskrittspartiet, med tommel opp, seierssmil og laurbærkrans fått fra partimedlemmer, i forbindelse med partiets gode resultater ved Stortingsvalget, september 1989. - - - - - Chairman of the Norwegian Progressive Party, Carl I. Hagen, with the laurel wreath he was given by party members after his party's victory in the Norwegian parliamentary election, september 1989. FOTO: Knut Nedrås / NTB / SCANPIXVis mer

Frp dyrker fortsatt arven fra Carl I. Hagen

Frp har institusjonalisert noe nytt i norsk politikk: åpent dobbeltspill i regjeringsposisjon.

Kommentar

Da Carl I. Hagen inntok talerstolen på Frp's landsmøte i slutten av april, brukte han tida godt. Taletida på fem minutter under landsmøtet var forbeholdt Frp-statsrådene, Hagen var blitt tildelt tre. Han trengte ikke mer for å hamre inn sine to poenger:

Valgkampen neste år kommer til å handle om arbeidsledighet, der mangler Frp og Høyre sakseierskap. Derfor må vi bruke mer penger på tiltak, slo han fast.

Og Hagens poeng nummer to:

La oss stemme over asylforslagene én og én i Stortinget. Slik får vi vist hvilke saker Arbeiderpartiet stemmer mot. Det kan vi bruke mot dem i valgkampen.

Det var nøyaktig slik asylforhandlingene endte i Stortinget forrige uke, og Hagen var den første som sa det høyt. Den utskjelte taktikken kommer altså tilsynelatende rett fra Frp's sjel. Den gamle «partieieren» er bredt anerkjent som en mester i det politiske spillet - å forutse flere trekk framover i tid. Slik bygget han partiets oppslutning fra fjøslykt-parti under Anders Lange til makthungrig parti med regjeringsambisjoner.

Les også: Frp forbereder seg på nederlag.

Men Hagen har aldri sittet i regjering. Å konvertere hans strategi inn i et regjeringsarbeid er risikabelt, og representerer noe nytt i norsk politikk: Åpent dobbeltspill i regjeringsposisjon.

Det må iblant irritere regjeringspartner Høyre, og kanskje også velgerne. Hensynet for enhver politisk organisasjon er naturligvis å få mest mulig uttelling, og det normale i en regjeringsposisjon er å måle dette i faktisk politisk gjennomslag. For Frp gjelder ett hensyn til: å blankpusse egen profil, på bekostning av regjeringens politikk. Partiet har villet unngå SV-fella, men er ikke så dumme at de står på plenen foran Stortinget og protesterer, de tar det heller inn i huset, i stortingsgruppa.

Les også: Seks ganger Frp har talt med to tunger: - Beveger seg på grensen av hva de tåler uten å miste troverdighet

Erna Solberg sa det så tydelig hun kunne til NTB forrige uke da spillet om asylforhandlingene pågikk. Nyhetsbyrået spurte om spillet også omfattet regjeringspartneren Frp, og fikk som svar:

- Det er flere som spiller.

Tålmodigheten med Frp's markeringsbehov er en forutsetning for at regjeringssamabeidet skal holde. Det samme er at de to partiene stort sett stemmer likt. Tall fra bloggen holderdeord.no, som holder oversikt over stemmegivningen på tinget, viser at Høyre og Frp har stemt likt i 99 prosent av sakene siden 2013.

Slik kan de vise motstand når det er viktig, i saker om klima, flyseteavgift, trygdeoppgjør og asylpolitikk. Frp har gått inn i ekteskap med Høyre i regjering, men med avtale om særeie. Det har de lykkes godt med så langt, men ikke uten omkostninger. Frp kan vanskelig peke på Arbeiderpartiet og anklage dem for såkalt vingling, for der er de selv kretsmestere.

Partiet har en identitet som outsider, og dyrker fortsatt den rollen i regjering. Det vil de fortsette med så lenge det gir god uttelling på meningsmålingene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.