Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mistillit styrker Frp, ingen andre

Frp elsker folk som rynker på nesa av dem

Bykser frem i ny måling og tar en jafs av Høyre også.

I STORMEN: Mens statsminister Erna Solberg (H) måtte avverge en regjeringskrise, kunne Sylvi Listhaug glede seg over økt oppslutning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I STORMEN: Mens statsminister Erna Solberg (H) måtte avverge en regjeringskrise, kunne Sylvi Listhaug glede seg over økt oppslutning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har det skjedd igjen. Stikk i strid med normal politisk tyngdekraft, gjør Frp et kjempebyks i Ipsos måling for Dagbladet. Etter politisk skandale og mistillitsforslag som kunne veltet hele regjeringen, får Frp tommel opp fra velgerne.

Frp går fram hele 7,2 prosentpoeng til 20,8 prosent i Ipsos ferske partibarometer. Frp ligger faktisk like i hælene på Ap og Høyre.

Du trenger ikke å ha fulgt norsk politikk lenge for å ha spådd at Listhaugs avgang og måten det skjedde på, ville mobilisere både Frp-ere og protestvelgere. Men dette er et sjeldent stort utslag, som også bekreftes av andre målinger med liknende hopp de siste par dagene.

En del velgere kommer fra gjerdet, men en hel del kommer også fra Senterpartiet og ikke minst Høyre. Hele 11 prosent av dem som stemte Høyre ved siste stortingsvalg, sier de nå ville stemt Frp. Det kan tolkes på ulike måter. Mest sannsynlig er det en forbigående støtteerklæring fra Høyre-land.

Den samme målingen viser nemlig at Frp- og Høyre-velgere er fornøyd med Erna Solbergs håndtering av saken. Faktisk er Frp-velgerne aller mest fornøyd.

Ingen av partiene som stilte seg bak mistillitsforslaget til Rødt har tjent på det. Ap går tvert om litt tilbake og KrF vaker fortsatt under sperregrensen.

Etter en så kraftig reaksjon er det umulig å si om oppslutningen vil vare for Frp. Det avhenger om partiet vil utnytte posisjonen velgerne deres liker seg best i; alene mot PK-eliten, som maser om rettskriving, anstendighet og rettssikkerhet for folk som mistenkes for terrorisme, også når de er muslimer.

Et stort flertall blant velgerne, 77 prosent, mener det var riktig av Sylvi Listhaug å trekke seg, ifølge en måling Respons Analyse gjorde for VG. Men da folk ble spurt om de var fornøyd med at hun trakk seg, er svarene annerledes. Et overveldende flertall av Frp's velgere, over 90 prosent, er misfornøyd med at Listhaug måtte gå.

Her ligger forklaringen på at siste ukers høylytte debatt har mobilisert til fordel for Frp. Velgere på den borgerlige siden er glad for at det ikke ble regjeringskrise, men svært mange er ikke enig i at det var grunnlag for mistillit. De mente det var en overreaksjon.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I sosiale medier koker det. Opposisjonens mistillitsforslag framstilles nærmest som et statskupp. Et forsøk på å tildra seg makta bare et halvt år etter et stortingsvalg, på grunnlag av en litt frekk FB-posting. Hvem har ikke gjort seg skyldig i det? I en sak som blant annet handlet om konspirasjonsteorier rundt Ap, har det oppstått flere. Det hevdes at det var Ap's kommunikasjonsavdeling som fant på å knytte Listhaugs FB-post til 22. juli.

Den populistiske fortellingen om en politisk elite som ser ned på vanlige folk, har hatt bredt gjennomslag, viser målingene.

Du skulle trodd opposisjonen hadde lært i valgkampen. Når Frp drar til Rinkeby, følg ikke etter. Partiet som fortsatt messer om anstendighet i norsk politikk er under sperregrensen.

Det er ikke fordi anstendighet er gammeldags. Men anstendighet er fortsatt et spørsmål om klasse og tilhørighet. Hvem er du som skal fortelle meg hva som er anstendig?

URIMELIGE PÅSTANDER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mente Sylvi Listhaug kom med urimelige påstander, men er mer bekymret for de som ikke har den beskyttelse som han selv har. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!