Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjønnsidentitet:

Frp er i en positiv utvikling

Jeg er lei meg for at dine følelser ble såret for ti år siden. Partiet har også beklaget sine uttalelser på dette området.

MOT FORSKJELLSBEHANDLING: - FrPs prinsipper bygger på at vi tar sterk avstand fra forskjellsbehandling av mennesker basert på kjønn, religion eller etnisk opprinnelse, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
MOT FORSKJELLSBEHANDLING: - FrPs prinsipper bygger på at vi tar sterk avstand fra forskjellsbehandling av mennesker basert på kjønn, religion eller etnisk opprinnelse, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I et debattinnlegg 28.06.18 retter Eirik Elin Stillingen spørsmål til meg og Fremskrittspartiet. Det å se seg i bakspeilet til enhver tid når det gjelder Frp er tydeligvis utbredt. De fleste spørsmål er besvart i min selvbiografi «Det Sterke Kjønn – min kamp for å bli kvinne» fra 2017. Herunder både mitt ansettelsesforhold på Frp's hovedkontor og valg av parti.

Stillingen spør hva jeg sa til Frp's daværende kulturpolitiske talsperson som i 2008 hadde en uttalelse om transpersoner. Det jeg diskuterer internt med mine partikollegaer forblir internt. Det interessante er derimot hvilken positiv endring som har skjedd i Frp også på dette området. Hele partiorganisasjonen har endret partiets program de siste ti åra.

Stillingen spør om Frp bare liker «transpersoner av min type». En slik generalisering vil jeg ha meg frabedt. Jeg definerer meg selv som kvinne. Dette har jeg redegjort for i en kronikk i Morgenbladet, selvbiografi og medieoppslag. Mitt anliggende er å spre kunnskap og informasjon om oss som går gjennom et fullt kjønnsskifte og som definerer seg selv som kvinne.

Frp's prinsipper bygger på at vi tar sterkt avstand fra forskjellsbehandling av mennesker basert på kjønn, religion eller etnisk opprinnelse, og vi vil verne om de rettighetene som Grunnloven legger opp til, som eiendomsrett, næringsfrihet, den personlige frihet, ytringsfrihet, trosfrihet og organisasjonsfrihet. Vi tar avstand fra enhver for form for diskriminering.

Marianne Nordli.
Marianne Nordli. Vis mer

Frp var med på å vedta Lov om juridisk kjønn i 2016, med Frp i regjering, og en enstemmig stortingsgruppe. Man kan altså nå endre sitt juridiske kjønn uten å gå gjennom noen form for kirurgi.

Denne regjeringen jobber nå med å få til en desentralisering på deler av behandlingsopplegget for dem som går gjennom hele eller deler av kjønnskorrigerende prosess. Helt uavhengig av hvordan de definerer seg selv. Deres rettigheter og hjelp fra helsevesenet ligger til grunn for dette arbeidet.

Stillingen spør om diskriminering i straffeloven. Her viser jeg til §1.

Lovens formål er å fremme likestilling og hindre diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder og andre vesentlige forhold ved en person.

Kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk er klart definert i lovens formål. Loven ble sist endret av regjeringen i 2017. Hvorvidt dette skal inn i straffeloven er en spennende debatt. Diskriminering av mennesker med kjønnsdysfori er uansett ikke lov.

Jeg er lei meg for at dine følelser ble såret for ti år siden. Partiet har også beklaget sine uttalelser på dette området. Vår politikk går framover og ikke bakover. Både på Stortinget, i regjering og i partiorganisasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media