Dagbladet mener: Stadig færre velgere tror på Fremskrittspartiet

Frp er veiet og funnet for lett

Løftebruddet er like synlig som sol på klar himmel. Det er ikke rart at både Høyre og Frp mister velgere til Folkeaksjonen nei til bompenger.

SVAKE MÅLINGER: Finansminister Siv Jensen (Frp) får ikke partiet til å løfte seg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SVAKE MÅLINGER: Finansminister Siv Jensen (Frp) får ikke partiet til å løfte seg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Meninger

Stadig færre velgere tror på Fremskrittspartiet. Tallene på meningsmålingene har sunket til under ti prosent, og hva verre er: De tidligere Frp-velgerne har lav lojalitet. Bare halvparten av dem som stemte på Frp i stortingsvalget i 2017 vil gjenta det i høstens lokalvalg. Frp begynner å likne på Venstre: Det lekker i alle ender og til flere partier, også hovedfienden Arbeiderpartiet. Ingenting i horisonten tyder på at det vil dukke opp nye saker eller temaer som kan bedre situasjonen. Tvert om er det sannsynlig at Frp vil bli anklaget for svikt i bompengesaken fram til valglokalene stenger.

Siden stiftelsen i 1973 har Frp hatt sterkt skiftende valgresultater. Oppslutningen var størst i årene mellom 2005 og 2010 da Frp tidvis var landets nest største parti. Siden har oppslutningen dalt og ved siste kommunevalg fikk Frp 9.5 prosent av stemmene. Nå peker pilene nedover, mot en enda dårligere notering og medfølgende politisk svekkelse.

Når forskjellen mellom liv og lære likner en spagat, blir velgerne urolige. Foran forrige valg hadde Frp store løfter både om bompenger og flere og bedre veier. En offensiv transportpolitikk må finansieres, og det har tvunget Frp til å stemme for milliarder i bompenger. Løftebruddet er like synlig som sol på klar himmel. Det er ikke rart at både Høyre og Frp mister velgere til Folkeaksjonen nei til bompenger.

Når vi kommer litt nærmere valget kan vi forvente at Frp vil ha utspill knyttet til innvandringspolitikken. Det er et ritual partiet gjentar før alle valg, og skal være en påminnelse om hvem som har den mest restriktive politikken. Spørsmålet er om dette vil ha samme effekt som tidligere. Det er et stort flertall i Stortinget for en restriktiv innvandringspolitikk, og mye tyder på at spørsmålet ikke har den samme politiske sprengkraften som tidligere. I Oslo, byen som har landets største innvandrerbefolkning, står Frp meget svakt.

Det går en bølge av populistisk uro gjennom store deler av Europa, et fenomen som ble gjenspeilt i EU-valgene for kort tid siden. Der fikk populistiske høyrepartier betydelig fremgang. Men i Norge er det ikke Frp som har tatt opp i seg denne tendensen, men Senterpartiet. Ettersom Frp i praksis ikke har noen distriktspolitikk, er det heller ikke lett å ta opp konkurransen med Sp. Kanskje ser vi begynnelsen på en trend der stadig flere velgere veier Frp og finner det for lett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.