Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Faktasjekk:

Frp-ere de mest utsatte for hat og trusler? Det skurrer.

Kildegrunnlaget for Politihøgskolens rapport, 82 personer på Stortinget og i regjeringen, er opplagt ikke representativt for det politiske Norge.

82 PERSONER: Virkeligheten i det politiske Norge er ikke Per-Willy Amundsen og 82 personer på Stortinget og i regjering, men de flere tusen engasjerte som frivillig prøver å forme samfunnet etter sitt ideal, skriver innsenderen Foto: Nina Hansen / Dagbladet
82 PERSONER: Virkeligheten i det politiske Norge er ikke Per-Willy Amundsen og 82 personer på Stortinget og i regjering, men de flere tusen engasjerte som frivillig prøver å forme samfunnet etter sitt ideal, skriver innsenderen Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 31. juli utførte Faktisk.no en faktasjekk der de sjekker en påstand fremsatt av Per-Willy Amundsen den 26. juli. Han påstår at «det først og fremst [er] Frp-politikere som er mest utsatt for hat, trusler, fysiske angrep og forsøk på angrep eller trusler om skade på nærstående personer».

Faktisk.no ga påstanden grønt lys. Leser man sitatet og konklusjonen er det ikke til å misforstå: Engasjerer du deg i Frp er du mest utsatt for hat, trusler og vold. Dette skurrer.

Det er ingenting i kildematerialet, en rapport fra Politihøgskolen, som kan brukes til å gå god for det sitatet. Rapporten tar kun for seg regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter, og bare 82 personer svarte på undersøkelsen. Det er opplagt ikke representativt for det politiske Norge.

Det rødgrønne byrådet i Oslo, og da kanskje spesielt Lan Marie Nguyen Berg, lever med trusler daglig. Ville det vært naturlig å spørre noen av dem og? Jenter med minoritetsbakgrunn er utsatt, men det er få av dem på Stortinget og ingen i regjeringen. Denne gruppen, og truslene mot dem, er utelatt fra undersøkelsen rett og slett fordi de aldri ble spurt.

På Utøya i 2011 var det minst 550 mennesker. Det er seks ganger så mange som de som i det hele tatt svarte på rapporten til Politihøgskolen. Faktasjekken medgir at ingenting overgår 22. juli, men siden de ikke er blitt toppolitikere alle mann så er hendelsen åpenbart uinteressant.

Faktasjekken gjør feil ved å overtolke tallmaterialet og ikke ta innover seg hvilken virkelighet vi faktisk lever i. Virkeligheten i det politiske Norge er ikke 82 personer på stortinget eller i regjeringen, men de flere tusen engasjerte som frivillig prøver å forme samfunnet etter sitt ideal.

Det finnes ikke et venstresidens Resett eller Document.no. Etter Listhaug-bråket i våres var det først og fremst AUF’ere som fikk høre det, antall meldinger til Kripos om hets ble tredoblet i tiden etter utspillet. Politisk motivert vold fra høyresiden har historisk vært overrepresentert i Norge.

Det verste med denne faktasjekken er likevel ikke at den er upresis, men at den etterlater et inntrykk av at venstresiden ikke er så utsatt som det ellers rapporteres i media. Den undergraver det som skjer i for eksempel kommentarfeltene til Sylvi Listhaug eller Per-Willy Amundsen selv.

Skal vi få bukt med problemet må vi rette søkelyset der hetsen er grovest, skjer oftest og har størst voldspotensial. Denne artikkelen er dessverre villedende og i verste fall destruktiv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!