Frp feiler mest katastrofalt i ruspolitikken

DEBATT

Rus:

Frp feiler mest katastrofalt i ruspolitikken

Vi subsidierer alkoholskader her til lands.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

La oss vurdere partienes ruspolitikk i lys av alkoholpolitikken. Kort oppsummert er målet med alkoholpolitikken å legge til rette mest mulig rusnytelse til minst mulig kostnad. Dette bør anvendes på ruspolitikken som helhet.

Sett opp imot det målet, er Frp partiet som feiler mest katastrofalt. Frp ønsker å legge til rette for mer fyll, til tross for at alkoholens skadevirkninger langt overstiger de avgiftene vi har lagt på bruken. Med andre ord: Vi subsidierer alkoholskader her til lands, og Frp vil subsidiere flere skader. På samme tid støtter partiet forbudslinja mot andre rusmidler. Konsekvensen er forutsigbar: Det gir kriminelle organisasjoner en sjenerøs inntektskilde og nye rekrutter og øker skadevirkningene ved inntak av rusmidlene.

<strong>Foto:</strong> Aksel Braanen Sterri går i dette innlegget gjennom de store linjene i norske partiers ruspolitikk. Foto: Endre Vellene
Foto: Aksel Braanen Sterri går i dette innlegget gjennom de store linjene i norske partiers ruspolitikk. Foto: Endre Vellene Vis mer

Forbudslinja er dessverre ikke Frp alene om. Med unntak av Venstre og MDG, som begge ønsker å utrede alternative reguleringsmodeller for ulovlige rusmidler, er partiene skjønt enige om at det er best å la kriminelle miljøer stå for produksjonen og omsetningen av andre rusmidler enn alkohol. Forstå det den som kan.

Dagbladets velgerguide

Dette er et av debattinnleggene i Dagbladets velgerguide.

Synes du de politiske sakene har druknet litt i valgkampdekning, og lurer på hva du skal stemme? Vi har bedt eksperter innenfor åtte sentrale områder om å gi sin analyse av hva som er de poliske utfordringene på hvert felt, hva slags politikk som virker og hvilke partier som har gode løsninger. Godt valg!

Høyre, SV og Rødt ønsker imidlertid, i likhet med Venstre og MDG, avkriminalisering av besittelse av ulovlige rusmidler, og alle partier, med unntak av Frp og Krf ønsker å flytte behandling av rusbruk fra justissektoren til helsesektoren. Akkurat hva de mener med det, er imidlertid uklart. Det kan bety avkriminalisering, at du slipper straff om du blir tatt med et par brukerdoser hasj eller kokain, eller det kan bety at vi tvinger deg til behandling og sender deg i fengsel om du feiler. Ønsker du reell avkriminalisering er Høyre et sikrere kort enn Ap.

Alle har lyst til å hjelpe de tunge brukerne, og bra er det. Likevel er det Venstre, MDG, og til dels Høyre, vi kan forvente mest av også her. MDG og Venstre vil åpne sprøyterommene for andre typer rusbruk og etablere nye lavterskeltilbud. De vil også åpne opp for heroinassistert behandling, et dyrt, men samfunnsøkonomisk lønnsomt og verdig tilbud for de tyngste brukerne. Med Ap og Høyres støtte bør vi forvente at det blir en realitet etter valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer