DEBATT

Rus:

Frp feiler mest katastrofalt i ruspolitikken

Vi subsidierer alkoholskader her til lands.

Frp feiler mest katastrofalt i ruspolitikken
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

La oss vurdere partienes ruspolitikk i lys av alkoholpolitikken. Kort oppsummert er målet med alkoholpolitikken å legge til rette mest mulig rusnytelse til minst mulig kostnad. Dette bør anvendes på ruspolitikken som helhet.

Sett opp imot det målet, er Frp partiet som feiler mest katastrofalt. Frp ønsker å legge til rette for mer fyll, til tross for at alkoholens skadevirkninger langt overstiger de avgiftene vi har lagt på bruken. Med andre ord: Vi subsidierer alkoholskader her til lands, og Frp vil subsidiere flere skader. På samme tid støtter partiet forbudslinja mot andre rusmidler. Konsekvensen er forutsigbar: Det gir kriminelle organisasjoner en sjenerøs inntektskilde og nye rekrutter og øker skadevirkningene ved inntak av rusmidlene.

Forbudslinja er dessverre ikke Frp alene om. Med unntak av Venstre og MDG, som begge ønsker å utrede alternative reguleringsmodeller for ulovlige rusmidler, er partiene skjønt enige om at det er best å la kriminelle miljøer stå for produksjonen og omsetningen av andre rusmidler enn alkohol. Forstå det den som kan.

Høyre, SV og Rødt ønsker imidlertid, i likhet med Venstre og MDG, avkriminalisering av besittelse av ulovlige rusmidler, og alle partier, med unntak av Frp og Krf ønsker å flytte behandling av rusbruk fra justissektoren til helsesektoren. Akkurat hva de mener med det, er imidlertid uklart. Det kan bety avkriminalisering, at du slipper straff om du blir tatt med et par brukerdoser hasj eller kokain, eller det kan bety at vi tvinger deg til behandling og sender deg i fengsel om du feiler. Ønsker du reell avkriminalisering er Høyre et sikrere kort enn Ap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer