SLÅR TILBAKE: Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, mener det ikke er hold i påstanden om at NRK er venstrevridde. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DAGBLADET
SLÅR TILBAKE: Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, mener det ikke er hold i påstanden om at NRK er venstrevridde. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DAGBLADETVis mer

Frp-grasrota ruster til krig mot NRK-lisensen

- Dette er en viktig sak for folk flest.

(Dagbladet): Før valget gikk Fremskrittspartiet ut og lovet velgerne at 2013 skulle være det siste året med NRK-lisens. Men så kom statsbudsjettet, og vips var det valgløftet brutt. Alle husstander med en eller flere TVer må betale lisens i år også.

- Urettferdig avgift Frp har lenge vært det eneste partiet på Stortinget som har programfestet å fjerne den omdiskuterte lisensen, og en ringerunde Dagbladet har gjort til partiets fylkesledere viser at kampmoralen fortsatt er på topp, foran Stortingsmeldingen om NRK som kulturdepartementet skal legge fram neste år.

- Det er en urettferdig avgift, som folk må betale enten man ser på NRK eller ikke. I tillegg er den usosial fordi den rammer aleneboere hardere enn andre. For meg handler dette om valgfrihet, og for grasrota i Frp er det viktig at NRK-lisensen fjernes, sier fylkesleder i Hedmark, Johan Aas.

Alle fylkeslederne Dagbladet har vært i kontakt med støtter handlingsprogrammets punkt om NRK.

Fremskrittspartiet vil fjerne lisensavgiften, omgjøre NRK til aksjeselskap og selge statens aksjer. Finansiering av NRK må skje på samme vilkår som for andre kringkastingsselskaper.

SPONSING: Frank Willy Djuvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane Frp, mener NRK stjeler markedsandeler fra de kommersielle. Foto: Frp
SPONSING: Frank Willy Djuvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane Frp, mener NRK stjeler markedsandeler fra de kommersielle. Foto: Frp Vis mer

Tidligere denne uka la NRK fram en profilundersøkelse, som tar tempen på NRKs posisjon i befolkningen målt opp mot andre medieaktører. Undersøkelsen viser at NRK aldri før har hatt så fornøyde lisensbetalere. 74 prosent mener de får god valuta for lisensen.

Venstrevridde Sju av fylkeslederne mener NRK har en politisk slagside mot venstresida i sin journalistikk.

- Jeg har i alle år opplevd at NRK er talerør for venstresida i norsk politikk, sier fylkesleder i Oppland, Olaf Nils Diserud. Han får støtte fra fylkeslederen i Troms:

- Veldig mange av oss oppfatter at NRK har en slagside mot venstresida, sier Geir Arne Winther.

- Det er en velkjent problemstilling, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

INGEN SLAGSIDE: Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, mener det ikke er hold i påstanden om at NRK er venstrevridde. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
INGEN SLAGSIDE: Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, mener det ikke er hold i påstanden om at NRK er venstrevridde. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Han mener debatten ville vært interessant om det var hold i påstanden om at NRKs journalistikk er venstrevridd.

- Det er påstand som kommer litt på refleks, og særlig Frp-politikere har i mange år ment at vi er venstrevridde. Den forskningen som er gjort på problemstillingen viser at verken NRK eller TV2 har noen form for venstrevridning i sin journalistikk. Dermed er det ikke noe grunnlag for å komme med en slik påstand, sier Kalbakk og legger til:

- Akkurat når det gjelder Frp så levde de sine første tiår som parti som outsidere i politikken, men de siste ti årene, etter at de har sittet i posisjon i flere store byer, har de blitt behandlet på linje med de andre partiene.

Reklame Fem av fylkeslederne reagerer spesielt på ordningen som lar NRK sponse visse kultur- og idrettssendinger.

- Jeg synes det blir helt feil når vi har en lisensordning som lar NRK selge sponsorplakter foran sine sportssendinger. Da tar de fra markedet som de kommersielle kanalene kjemper om. NRK har så store inntekter at de fint kan lage TV og radio uten sponsorinntekter, sier fylkesleder i Sogn og Fjordane, Frank Willy Djuvik.

URETTFERDIG: Johan Aas, fylkesleder i Hedmark Frp, kaller kringkastingsavgiften urettferdig. Foto: Frp
URETTFERDIG: Johan Aas, fylkesleder i Hedmark Frp, kaller kringkastingsavgiften urettferdig. Foto: Frp Vis mer

NRK kan vise sponsorplakater foran idrettsarrangementer og foran kultur-/underholdningsprogrammer fra viktige nasjonale begivenheter og som er i NRKs regi. NRK Aktivums årsrapport for 2012 viser at mediehuset tjente 44,5 millioner på sponsing det året. I 2012 kom 96 prosent av NRKs inntekter fra lisensen.

- Lisensen må bort. NRK har etter hvert så mye snikreklame i sine sendinger, at de er godt på vei til å bli en kommersiell kanal. Skal de fortsette med reklame foran sportsprogrammer, må hvert fall lisensen betydelig nedjusteres, sier Leif Eriksen, fylkesleder i Østfold Frp, og legger til:

- Dette er en viktig sak for folk flest.

Dagbladet har vært i kontakt med 13 av 19 fylkesledere.

VENSTREVRIDDE: Olaf Nils Diserud, fylkesleder i Oppland Frp, mener NRKs journalistik er venstrevridd. Foto: Oppland.no
VENSTREVRIDDE: Olaf Nils Diserud, fylkesleder i Oppland Frp, mener NRKs journalistik er venstrevridd. Foto: Oppland.no Vis mer