Frp-grunnlegger Anders Lange gir ut bok 42 år etter sin død

Juritzen forlag gir nå ut et manus som har ligget på Stortinget i 50 år.

(Dagbladet): I over 40 år har en mappe med gulnede, maskinskrevne ark blitt flyttet fra skuff til skuff på Stortinget. Mappa inneholdt
Anders Langes bokmanus og nå gis manuset ut i bokform.

I samråd med Langes familie, gis nå krimromanen ut, 42 år etter hans død.

Ligget bortgjemt på Stortinget - Det er en politisk bok, der han kommer med sidelange politiske taler. Du skal være over gjennomsnittlig interessert i politikk og historie for å like det, sier Hans Olav Lahlum om boka «Herre, hold hjertene varme!».

Lahlum har skrevet forordet til boka.

Romanen som lanseres torsdag er ingen vanlig spenningsroman, det er et 50 år gammelt manus som ble skrevet av Lange som i 1973 grunnla forløperen til Fremskrittspartiet. 

Manuset skal ifølge forlaget ha blitt etterlatt i «en mappe med gulnede, maskinskrevne ark» på Stortinget. Forlaget kaller det et «fascinerende tidsbilde».

Da mappa havnet hos fiskeriminister Per Sandberg ga han den til juritzen-forlagene. Nå gis den originale krimfortellingen ut i samråd meg Anders Langes familie.

- Et overskuddsprodukt Litteraturkritiker i Dagbladet, Fredrik Wandrup, kaller boka for overraskende.

- Det er jo ikke helt uvanlig at det dukker opp manus som ikke er utgitt, men det er overraskende at det kommer fra han, som ikke noen romanforfatter i utgangspunktet, sier Wandrup.

Han tror det vil være en begrenset interesse for boka.

- Dette er nok et overskuddsprodukt fra Langes side. Men når mennesker man forbinder med helt andre ting har dikterske ambisjoner er det på grensen til rørende. Det kan jo avsløre ting som er uventet. Lange er jo ikke kjent for å brette ut følelsene sine, så dette er overraskende og spesielt, sier Wandrup.

Lahlum omtaler boka som en ganske uvanlig roman.

- Boka er en ganske interessant som tidsreise. Den faller under en kategori spenningsbøker som ikke skrives lenger. Det minner om ville røverhistorier som var vanlig på første halvdel av 1900-tallet. Denne tradisjonen var utdatert allerede da Anders Lange levde, og nå har det gått ytterligere 40 år, så det er veldig annerledes enn det som gis ut i dag, sier Lahlum.

- En kaosreise Handlingen er lagt til Sør-Amerika i etterkrigstida, og hovedpersonen er den tidligere norske skiløperen Trygve Tvedt som lever skjult under navnet Fernando Rubio. Nordmannen trekkes etter hvert inn i det politiske spillet i landet.

- Det er en kaosreise inn i et system med korrupsjon og vold. Det grepet kan være en spennende konsept for å skrive en roman, men boka skifter kraftig underveis, sier Lahlum.

Boka har forbindelser til Norge, men det politiske livet her til lands blir ikke tildelt videre plass i romanen, sier Lahlum. Man får derimot innblikk i Langes politiske synspunkter.

- Den krimsjangeren han skriver fra var ofte veldig rasistisk, med spenningsromaner der heltene var hvite og skurkene fargede, men denne boka er godt innenfor. Det er interessant for en politiker som ble beskyldt for rasisme. Det ser man ikke noe av her. Romanen er en slags hyllest til den eventyrlystne, samfunnsengasjerte og sterke individualist. Man ser hva Lange tenkte om ting og hvordan han så på framtida, sier Lahlum.

Uredigert Boka gis ut i sin opprinnelige form, noe Lahlum trekker fram som interessant, men kanskje litt lite leservennlig.

 LANSERES TORSDAG:  Andres Langes bok «Herre, hold hjertene varme» lanseres torsdag.
LANSERES TORSDAG: Andres Langes bok «Herre, hold hjertene varme» lanseres torsdag. Vis mer

- Manuset er komplett, det mangler ikke noe. Men derimot får man en følelse av at boka ikke har vært gjennom redigeringsfasen man vanligvis har på en slik roman, sier Lahlum og fortsetter:

- Den største forskjellen er at karakterene er ganske grunne, og fortellingen og dialogene annerledes enn vi er vant til i dag. Den skiller seg veldig fra bøker i dag, sier han.

Han mener romanen ville vært bedre med en annen tittel og færre politiske taler.

- Den blir litt langdryg. Man når den kommer ut nå, er det som en kuriositet. Boka kommer ikke til å bli en bestselger, men som historisk materiale er den interessant.

Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke Lange er den eneste som har bokmanus liggende.

- Det er nok noen som sitter på Stortinget og kjeder seg og hører på lange debatter. Hvis du har en viss evne til å multitaske og sitter i en posisjon hvor det ikke er all verdens å gjøre, så kan det tenkes at man rekker å skrive ei bok eller to, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram