BEKYMRA FOR NRK: SVs Bård Vegar Solhjell sier Høyre må droppe Frp i spørsmål om NRK. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
BEKYMRA FOR NRK: SVs Bård Vegar Solhjell sier Høyre må droppe Frp i spørsmål om NRK. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

- Frp har ikke gjort annet enn å svekke NRK

Høyre må holde Frp utenfor NRK-spørsmål, mener Bård Vegar Solhjell. - Vi er mer oppgitt over Solhjell enn over Frp, svarer Høyre.

(Dagbladet): - Mitt budskap til Høyre er klart: Dropp Frp. Bare glem dem. De er mot NRK, og har ikke gjort annet de siste årene enn å forsøke å svekke NRK og ødelegge finansieringa. Frp er på en annen planet enn resten av oss, sier Bård Vegar Solhjell.

SV-toppen har også sett seg lei på betegnelsen «ARK», Arbeiderpartiets Rikskringkasting, som han mener Fremskrittspartiet bruker for å svekke NRKs omdømme.

- Glem Frp -  Det er åpenbart at Frp ikke vil NRK vel. NRK er så viktig, og har så store utfordringer, at partiene som vil NRKs beste må finne sammen i Stortinget. Det er problematisk om Høyre tygger på denne meldinga og gir Frp ekstra gjennomslag bare for å blidgjøre dem, sier Solhjell.

- Det er jo store uenigheter mellom SV og Høyre på NRK-spørsmål også?

- Ja, åpenbart. Men jeg tror Thorhild Widvey og de borgerlige partiene ønsker et sterkt NRK, og jeg tror Høyre er ganske oppgitt over Frps opptreden både i denne og andre saker om dagen. Dersom regjeringa lar Frp prege denne meldinga er det veldig uheldig. Glem Frp. 

Solhjell sikter til ryktet om at sentrale politikere i Frp forsøker å få kulturministeren til å utsette NRK-meldinga hun har lovet å legge fram for Stortinget før sommeren.

Oppgitt over Solhjell - Dagens Næringsliv bragte videre NRKs spekulasjoner. Jeg forutsetter at arbeidet med NRK-meldinger går som planlagt. Solhjells spekulasjoner over hvem vi i Høyre er oppgitt over må stå for hans regning. Det er lettere å bli oppgitt over Bård Vegar Solhjell, svarer Kårstein Eidem Løvaas, mediepolitisk talsmann for Høyre.

Løvaas er likevel villig til å gå Solhjell i møte når det gjelder samarbeid.

- Vi er klar over vi ikke har flertall alene og det er viktig at vi har en bred forankring så ikke denne politikken blir omgjort ved neste korsvei. Jeg håper SV kan bli enig med oss, ingenting hadde gledet meg mer enn det, sier Løvaas og legger til:

Frp: - Vi vil NRK vel - Solhjell vil bare at vi ikke skal samarbeide med regjeringspartneren vår, og det er selvfølgelig ikke aktuelt.

I Fremskrittspartiet bedyres det at partiet slettes ikke ønsker å skade NRK.

- Jeg ser frem til å lese stortingsmeldingen om NRK og har forventninger til at den inneholder elementer som vil modernisere driften. FrP ønsker å endre både på NRKs finansiering og allmennkringkasteroppdrag, men å si at vi ikke vil NRK vel er etter vårt skjønn feil, sier mediepolitisk talsmann for partiet, Ib Thomsen og legger til:

- Vi mener FrPs politikk er til det beste for så vel NRK som de norske lisensbetalerne.