Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Eldreomsorg:

Frp har satt bestemor på anbud

At Ingrid Espelid Hovig må flytte fra det sykehjemmet hun bor på, er konsekvensen av 18 år med borgerlig styre.

HELE NORGES MATMOR: Ingrid Espelid Hovig er blant beboerne som må flytte når driften ved Frognerhjemmet i Oslo legges ned.

 Foto: Tomm W. Christiansen
HELE NORGES MATMOR: Ingrid Espelid Hovig er blant beboerne som må flytte når driften ved Frognerhjemmet i Oslo legges ned. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Meninger

Forrige uke kunne vi lese at hele Norges matmor må flytte fra Frognerhjemmet. Hennes pårørende er fortvilet. Det forstår jeg godt. Denne situasjonen burde Ingrid og de andre på sykehjemmet aldri stått i.

Jeg synes ikke saken gir en god nok fremstilling av hvorfor dette skjer. Dette er konsekvensen av Frp og Høyres politikk. De har drevet massiv konkurranseutsetting av tjenester til de mest sårbare gjennom 18 år.

Det er en grunn til at Arbeiderpartiet har advart om at de borgerlige partiene setter bestemor på anbud i stor stil, uten å samtidig ha oversikt eller kontroll på hva dette kan medføre uten god styring.

Eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl. Foto:Sturlason
Eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl. Foto:Sturlason Vis mer

Realiteten er at det rødgrønne byrået i Oslo har overtatt en portefølje der 11 kontrakter går ut samtidig.

Det er totalt uansvarlig, viser svak styring og blottstiller Frp's mangel på forståelse for risikoen konkurranseutsetting kan medføre for eldre, deres pårørende og ansatte når kontrakter utgår og ny konkurranse skal igangsettes.

Vi har samarbeidet godt med Frognerhjemmet gjennom mange år. De har gitt god omsorg til sine beboere, trygghet til de pårørende og sørget for en god arbeidsplass til de ansatte.

Jeg synes det er synd at Frogner menighet ikke har lagt til rette for mer langvarig drift, gjennom å oppgradere eget bygg i tråd med statlige og kommunale krav. Disse kravene har det vært bred enighet om i bystyret, og de har vært kjent for eierne av sykehjemmet i mange år.

Det finnes ikke ett parti som har vært mot at eldre skal ha enerom, eget bad og trygghet for at hjemmene de bor i er brannsikre og har god luft. Vi må vite at byens eldre, som er helt avhengige av fellesskapets omsorg, kan legge seg trygt i egen seng hver kveld. At Frp nå ønsker å senke kvalitetskravene i fremtidens eldreomsorg er oppsiktsvekkende.

Dette byrådet gjennomfører det som gjennom flere tiår har vært en etterspurt kvalitetsheving i eldreomsorgen. Vi skaper større forutsigbarhet gjennom økt kommunalt eierskap, mer langsiktige kontrakter, bedre bygg, bedre bemanning, og høyere kvalitet i det som skal være de eldres egne hjem.

Vi gjør det som skal til for å sikre at sykehjemmene våre blir mer et hjem og mindre institusjon, ved å overføre fler av de kvalitetene vi i dag forventer av våre egne hjem, til sykehjemmene.

Eldre må ha tilbud som gjør at de kan leve livene slik de selv ønsker. Da må de ha tilbud om egne rom, egne bad, mulighet for samboerrom. De skal også få tilbud om treningsrom, frisør, dagligvarebutikk, bar, fotpleier og tannklinikk. Alt er en del av kvalitetshevingen.

Det handler om menneskeverd, om at man skal få fortsette å være seg selv. For selv om man trenger mer hjelp enn tidligere, er man ikke en helt ny person. Sykehjemmene og kommunen må tilpasse seg den personen du er, ikke motsatt.

Det som uansett er viktigst for meg nå, er å sikre at beboerne på Frognerhjemmet opplever at flyttingen til et nytt hjem blir god og trygg, og at de har noen å holde i hånden hele veien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media