DEBATT

Frp har systematisk stemt for politikernes gullpensjoner

Siv Jensen sier til Dagbladet at hun er flau over sin egen gullpensjon. Det har imidlertid ikke hindret Frp i å systematisk stemme for luksusordningen. 

- FLAUT: - Maktpersoner bør ikke slippe for billig unna spørsmål om privilegiene de bevilger seg selv.  I dette tilfellet forsøker Frps leder å fremstille partiet som en slags folkelig motpol til politikernes gullkantede pensjonsordninger. Ordninger de ikke bare har forsvart med nebb og klør, men latterliggjort meningsmotstandere for å ville endre., skriver Andreas Halse og Magnus Forsberg.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- FLAUT: - Maktpersoner bør ikke slippe for billig unna spørsmål om privilegiene de bevilger seg selv.  I dette tilfellet forsøker Frps leder å fremstille partiet som en slags folkelig motpol til politikernes gullkantede pensjonsordninger. Ordninger de ikke bare har forsvart med nebb og klør, men latterliggjort meningsmotstandere for å ville endre., skriver Andreas Halse og Magnus Forsberg.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Siv Jensens utspill kom i et intervju med Dagbladet sist helg, der finansministeren forklarer at fremtidens pensjoner kommer til å bli dårlige for de fleste av oss. Det vil si med unntak av en del politikere, som blant annet finansministeren selv. Dette er hun litt flau over, men hun unnlater å fortelle om hvordan hennes eget parti har stemt på Stortinget i spørsmål om egen pensjon.

Den såkalte gullpensjonen til Stortinget er en tidligere ordning som ga svært gunstige vilkår. Blant annet sikret den full pensjon etter tre perioder på tinget og ble oppregulert særdeles raust hvert eneste år. Etter at Stortinget bestemte seg for at folk flest måtte godta langt lavere pensjoner i fremtiden fant de etter hvert ut at de kanskje burde gjøre noe med sin egen luksuspensjon i tillegg. I 2009 klarte man etter hvert å enes om en intensjon om å gjøre noe med ordningene sine. Så tok det to år før man i 2011 klarte å foreslå en konkret nedjustering av ordningene.

Grunnen til at en rekke representanter fortsatt beholder gullpensjonene er endringene i Stortingspensjonen er at Stortinget valgte å gjøre en relativt fantasifull manøver i 2011. Fremfor å la de nye reglene gjelde fra 2009, som var den opprinnelige intensjonen, valgte de å la de nye reglene gjelde først fra 2012. Altså valgte man aktivt å inkludere langt flere politikere i den gamle gullordningen enn det man trengte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer