Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

DAB-bråket i Stortinget

- Frp har vist mistillit til egen regjering

Høyre får støtte fra Stortinget i at det er trygt å starte FM-slukkingen i januar. Frp får kritikk for rot i sin behandling av saken. 

DAB-BRÅK: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har måttet stå i store uenigheter når det gjelder innføring av digitalradio i Norge. Foto:Audun Braastad/NTB scanpix
DAB-BRÅK: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har måttet stå i store uenigheter når det gjelder innføring av digitalradio i Norge. Foto:Audun Braastad/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Stortingets talerstol i dag bekreftet Arild Grande, mediepolitisk talsmann i Ap, at Arbeiderpartiet har sluttet seg til regjeringens forslag om slukking av FM-nettet.

Grande mente Anders Anundsens redegjørelse for sikkerheten til DAB-nettverket i Stortinget i dag har vært tydelig.

Stortinget har ønsket svar fra Frp-statsrådene med ansvar for beredskap og sikkerhet, Anders Anundsen, Ketil Solvik-Olsen og fiskeriminister Per Sandberg etter at Ib Thomsen, mediepolitisk talsmann i Frp, fremmet forslag om å stanse slukkingen av FM-nettet i Stortinget i går.

Grande rettet også sterk kritikk til Frps behandling av saken og utfordret Ib Thomsen (Frp) om å svare på om Frp trodde på Anders Anundsens redegjørelse.

Utfordring med teknologiskifte

Justisminister Anders Anundsen (Frp) påpekte i sin redegjørelse at store teknologiskifter alltid skaper utfordringer, men at DAB-omleggingen er i rute. I dag er det 140 sendere i Nordland, som blir det første fylket der FM-nettet slukkes.

Ifølge Anundsen er DAB-nettet bygget med ISO-standarder for sikkerhet. DAB-nettet er ikke er sårbart for hacking.

- Den største utfordringen er knyttet til radiomottaker i bil. Slik vil det være i en overgangsfase og det må vi ta på alvor, men det skyldes teknologiskiftet i seg selv, sa han.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen understreket i sitt innlegg at utbyggingen av DAB-nettet langs veier og i tunnelene er i rute etter planen.

- Man vil finne hull, men dette vil være på plass i løpet av 2016. I Nordland er de fleste tunneler være ferdig utbygget innen nyttår unntatt én. 95 prosent av trafikken på riksveiene vil gå gjennom tunneler som har DAB-dekning, sa Solvik-Olsen og tilføyde at skuring på radio ikke nødvendigvis skyldes problemer med dekning, men andre årsaker.

Fiskeriminister Per Sandberg ga også sin redegjørelse for sikkerheten til sjøs.

- Sjøfartsdirektoratet ser ingen sikkerhetsmessige argumenter mot DAB, sa han.

- Mistillit til egen regjering

Ib Thomsen takket for redegjørelsen fra Anundsen, men påpekte at Anundsen også nevnte at bytting av radioer i biler og hytter var en utfordring. Thomsen valgte derfor å ikke trekke forslaget sitt om å stanse slukkingen av FM-nettet.

- Frps håndtering av saken er helt utrolig. Ankepunktet har vært at de er bekymret for sikkerheten til folk som ferdes i sjøen og på fjellet. I dag er det ikke sikkerheten som er argumentet, men utgiftene til forbrukerne, sa Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande.

Han mener Frp må innrømme at de har tatt feil i saken.

- Jeg vil ha dette bekreftet. Dette er grunnen til at Stortinget har bedt om redegjørelse fra statsrådene som gjør at det skapes unødvendig uro, sier han.

KrF, som i dag stemte mot Frps forslag om å stanse slukkingen av FM-nettet, var heller ikke nådig i kritikken mot Frp.

- Frp på stortinget har vist mistillit til egen regjering, sa Geir Jørgen Bekkevold (Krf), fra Stortingets talerstol i dag.

Senterpartiet har i likhet med Thomsen vært i mot den planlagte slukkingen av FM-nettet i januar. Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås ba Stortinget om en ny ekstern vurdering av DAB-dekningen, men hun fikk heller ikke medhold fra resten av Stortinget.

Forstår ikke kritikken

- Jeg er skuffet over at vi ikke fikk flertall i dag, men det er det Stortinget som bestemmer, sier Ib Thomsen (Frp) til Dagbladet.

Kritikken har haglet mot Fremskrittspartiet fra flere hold i dag.

- Jeg skjønner ikke at det er kritikk når Frp står på det vedtaket sitt fra 2011, sier han.

Thomsen er ikke enig i kritikken fra Arbeiderpartiet om at Frp går fra å argumentere for sikkerheten til at det handler om utgiften til forbrukerne.

- Frp og jeg er betrygget av redegjørelsene i dag, men vi har også hatt fokus på forbrukernes kostnader, som ikke blir mindre. Nå kunne vi kvittere ut det ene argumentet, sa han.

Ønsker grundig oppfølging

Sosialistisk Venstreparti ønsker at den planlagte slukkingen skal gå sin gang, men har fremmet forslag om løpende og grundig oppfølging av FM-slukkingen. Partiet fikk støtte i dette fra samtlige partier, sett bort fra Frp og Senterpartiet.

- Det er et lett valg i dag å stemme mot Frp og Senterpartiet, sa Bård Vegard Solhjell.

Han understreket at SV forventet løpende oppfølging av beredskap og DAB-dekningen i fjellområder og sjøområder, samt der det er hull i dekningen.

SV fikk også støtte i forslaget fra Trine Skei Grande (V).

- Vi har ikke 200 millioner ekstra i budsjettet til å opprettholde to forskjellige systemer, sa hun.

Glad for Ap-støtte

Kulturminister Linda Hofstad Helleland, som har koordinerende ansvar for DAB-utbyggingen, påpekte også kostnadsspørsmålet hvis man hadde kjørt to parallelle nett fram til 2019.

- Kringkasterne har investert store summer og har hatt tillit til avgjørelsen i Stortinget. I tillegg pålegger man en ekstrakostnad til et stort antall brukere som har oppdatert til DAB, fordi politikerne i Norge har lovet et teknisk skifte som brukerne må være med på, sa hun.

Hofstad Helleland uttrykte glede over at Arbeiderpartiets støtte i saken.

- Jeg er glad for at slukkingen av FM-nettet ikke utsettes og jeg er glad for at redegjørelsene beroliger Stortinget, sa hun.

Den planlagte slukkingen av FM-nettet starter 11. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!