Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frp i et nøtteskall: nølende til menneskeskapte klimaendringer, men for økt flaskepant

Et lite dykk ned i Fremskrittspartiets splittede sjel.

SPLITTET: Nestleder Per Sandberg og partileder Siv Jensen møtte pressen i dag. Fredag starter Frp's landsmøte.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SPLITTET: Nestleder Per Sandberg og partileder Siv Jensen møtte pressen i dag. Fredag starter Frp's landsmøte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet samler seg til landsmøte denne helga, og i dag holdt Siv Jensen og partiledelsen pressekonferanse. Valgkampbudskapet skal spisses, og Jensen og hennes nestledere ville hamre inn de fire hovedsatsningsområdene: skatt og avgifter, helse og omsorg, innvandring og samferdsel.

Men landsmøter handler jo om å meisle ut partiprogrammet, og i den prosessen snapper man opp alt det morsomme som rører seg i norske partier.

I Frp er det morsommere enn hos mange andre. Å dykke ned i dissenser og resolusjonsforslag er en forunderlig reise ned i Frp's sprikende sjel: Den rene ranke liberalismen - frihet til enkeltmennesket, paret med populismens sans for sterk inngripen og kontroll der det føles nødvendig.

La oss begynne forsiktig, med overvåkning og personvern. Før de gikk inn i regjering var Frp mot datalagringsdirektivet, og dermed noe i nærheten av en liberal avviker på Stortinget i selskap med for eksempel Venstre. I forslaget til handlingsprogram har pipa fått en annen lyd. Flertallet ønsker nå å innføre drakoniske overvåkningstiltak: å pålegge internettleverandører lagring av IP-adresser i minium seks måneder. Mindretallet i landsstyret ønsker rett og slett å fjerne forslaget.

Prinsipprogrammet til Frp spenner vidt, og første setning i dokumentet skal forsøke å binde det hele sammen: «Frp er et liberalistisk folkeparti. Det bygger på Norges grunnlov, norsk og vestlig tradisjon og kulturarv, med basis i det kristne livssynet og humanistiske verdier.»

Rett nedenfor tar de en sterk liberal sving, og tar «sterk avstand fra forskjellsbehandling av mennesker basert på kjønn, religion eller etnisk opprinnelse», og vil blant annet verne om trosfriheten.

Men på landsmøtet skal de diskutere et forslag fra Fpu om å granske alle moskeer, og et annet om å påby skoler å arrangere skolegudstjeneste.

Noen saker er vanskeligere å bortforklare en andre. Partiets holdning til folkeavstemninger er definitivt blitt en slik. Frp har det i sitt politiske DNA at de er for folkeavstemninger, og har det som et eget punkt i prinsipprogrammet. Men selv om det er gryende EØS-debatt i Frp selv, og det for tida er mange som ønsker en folkeavstemning for å avgjøre dette spørsmålet, sier ledelsen at dette ikke er tema hos dem.

Når er det da et tema?

En øvelse som dette kan virke urettferdig. Alle partier har politiske selvmotsigelser. Men Frp har litt flere. Jeg skal runde av med de to siste jeg har plukket ut:

Frp er for å gi kommunen større økonomisk ansvar. De vil styrke det kommunale selvstyret. Samtidig vil man på landsmøtet forsøke å forby eiendomsskatt - et av de få grepene som kommuner av fri vilje kan ty til for å øke inntektene. Over 80 prosent av norske kommuner har kommunal eiendomsskatt, inkludert en rekke Frp-styrte kommuner.

Frp har nå på papiret en relativt fornuftig holdning til klimaendringer, men det lugger fremdeles. I et intervju med Dagbladet i dag sier partileder Siv Jensen at «noen klimaendringer er menneskeskapte». Det er meningsløst ordkløveri designet for å tilfredsstille de som mener at det er andre forhold som også påvirker klimaet på jorda. Slik er det selvsagt, men forskningen er klar på at det er de menneskeskapte utslippene som bidrar til at klimaet nå er i forandring.

Men ikke kom og si at Frp ikke tar klima og miljø på alvor! I et avsnitt om industrien og næringslivets rammebetingelser for å stimulere økt kildesortering og gjenbruk, vil mindretallet skvise inn et forslag som ville skapt ovasjoner på et MDG-landsmøte: økt pant på panteflasker og bokser.

Der har du kanskje Frp i et nøtteskall: nølende til erkjennelsen av menneskeskapte klimaendringer, men for høyere flaskepant.