Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frp inn i folden

Det kan aldri bli norsk politikk å svekke folkeretten.

STRENGEST: Harald Nesvik (Frp)
STRENGEST: Harald Nesvik (Frp) Vis mer
Meninger

Et bredt flertall på Stortinget la i går fram en avtale om innstramninger i asylpolitikken. På papiret ser avtalen med få unntak ut som regjeringens 15-punktsplan, men ikke før var avtalen presentert, før dragkampen begynte om hvordan den skulle tolkes. Frp skrøt av at Norge med dette vil få Europas strengeste asylpolitikk, en åpenbar overdrivelse, mens opposisjonen hevdet at regjeringens forslag var moderert, og at man dessuten har fått lagt inn flere hensyn når det gjelder integrering, asylbarn og rettssikkerhet. Den tvilsomme instruksjonsmyndigheten overfor UNE skal evalueres etter to år.

Lovforslagene blir vedtatt med full støtte fra Arbeiderpartiet. Det er ikke uventet. Jonas Gahr Støres ønske om å ta inn flere kvoteflyktninger, var selvfølgelig ikke det liberale linjeskiftet enkelte har fremstilt det som, og nå er det igjen Høyre, Frp og Ap som er mest restriktive, slik det alltid har vært i norsk asylpolitikk. I hovedsak er hastetiltakene nødvendig, og de fleste kunne vært gjennomført av regjeringen uten å sløse bort tid i Stortinget. Særlig gjelder det rask retur av åpenbart grunnløse asylsøkere ved Storskog som ser ut til å ha blitt en ny immigrasjonsrute inn i Schengen. Men det er grunn til å minne om at de fleste som kommer hit til landet har beskyttelsesbehov. Gårsdagens avtale løser ikke de store utfordringene økningen i asylankomster skaper både på kort og lengre sikt.

Regjeringen vil ta initiativ til å gjennomgå internasjonale konvensjoner, men det kan aldri bli norsk politikk å svekke folkeretten. Det som haster er å få på plass en mer rettferdig fordeling i Europa. EU-kommisjonen har foreslått en bindende fordelingsnøkkel for asylsøkere slik at det ikke blir omkamp hver gang tilstrømningen øker. Det vil også berøre Norge, som medlem av Schengen og tilsluttet Dublin-konvensjonen. I mellomtida er det viktig at asylavtalen understreker at Norge skal overholde sine internasjonale forpliktelser.

Frp gjør et byks på Ipsos partibarometer for november, fram 7,5 prosentpoeng, mens Høyre går tilbake 3,3 prosentpoeng. Det er ikke overraskende i den krisestemningen som har oppstått. Høyre straffes for at regjeringen ikke handler raskt nok, mens regjeringspartiet Frp, som sitter med tre nøkkelstatsråder, har brukt tida på å fronte egen politikk. Derfor er kanskje noe av det viktigste med gårsdagens asylavtale at Frp har gått med på et bredt og forpliktende forlik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media