DEBATT

FRP og ungdomsopprøret i 1994

Striden på 90-tallet ble ofte fremstilt som et spørsmål om politiske ideologi og innvandring. Spørsmålet gikk imidlertid dypere.

BOLKESJØ: Fremskrittspartiets landsmøte 1994. Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen er fremdeles nr. 1 men i et sterkt splittet parti. Møtet ble senere referert til som «Dolkesjø» på folkemunne. Foto: Bjørn Owe Holmberg / NTB / Scanpix
BOLKESJØ: Fremskrittspartiets landsmøte 1994. Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen er fremdeles nr. 1 men i et sterkt splittet parti. Møtet ble senere referert til som «Dolkesjø» på folkemunne. Foto: Bjørn Owe Holmberg / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I sommervarmen gikk et politisk jubileum undre radaren for de fleste. For tyve år siden var det imidlertid annerledes. 2. juli 1994 var flere hundre ungdomspolitikere og et stort pressekorps samlet i en varm møtesal på Håndverkeren i Oslo.

Etter et par timers debatt besluttet et stort flertall i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) å legge ned organisasjonen og melde seg ut i protest. Begivenhetene for 20 år siden ble begynnelsen på modernisering av regjeringspartiet FrP og bidro til framveksten av den norske PR bransjen.

FpU ble stiftet i 1978. Før dette hadde forsøk på å etablere et eget ungdomsparti blitt stoppet av Anders Lange som ikke så behovet for en egen organisasjon for ungdommen. Alle burde stå samlet i et parti var hans utgangspunkt. Da FrP vokste frem på 80-tallet ble ungdom en viktig målgruppe og FpU ble et viktig redskap for å mobilisere de unge.

Gjennom en kultur som dyrket «Tillitsmannen» til Einar Gerhardsen, ideene til Milton Friedmann og Ayn Rand, retorikken til Ronald Reagan, mediehåndteringen til Carl I Hagen og en stor dose ungdommelig overmot, utviklet man en organisasjon som fort kom til å utfordre FrP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer