Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Politikk

Frp peker på sine egne og buer

Hvorfor fatter ikke Frp at de opptrer som hooligans i de steinharde kampene til tusenvis av enkeltmennesker som trenger oppbacking?

INGEN HEIAGJENG: Hvorfor fatter ikke Frp at de opptrer som hooligans i de steinharde kampene til tusenvis av enkeltmennesker som trenger oppbacking? spør artikkelforfatteren. Her representrert med deler av sentralstyret i Frp, fra venstre styremedlem Terje Søviknes, første nestleder Per Sandberg, styremedlem Tom Cato Karlsen og leder Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN HEIAGJENG: Hvorfor fatter ikke Frp at de opptrer som hooligans i de steinharde kampene til tusenvis av enkeltmennesker som trenger oppbacking? spør artikkelforfatteren. Her representrert med deler av sentralstyret i Frp, fra venstre styremedlem Terje Søviknes, første nestleder Per Sandberg, styremedlem Tom Cato Karlsen og leder Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
SAMFUNNSDEBATTANT: Christian Torseth.
SAMFUNNSDEBATTANT: Christian Torseth. Vis mer

Det er allment kjent at de som står på sidelinja har påvirkningskraft. Zlatan, Messi, Ronaldo – selv fotballspillere med verdens største egoer og millionlønninger vet av erfaring at en skikkelig heiagjeng kan snu en kamp. Publikum vet det også, det er en av grunnene til at de jubler så høyt, og synger sanger om hvor flinke spillerne er.

Når alle vet dette, hvorfor er det da så vanskelig å overføre denne kunnskapen til andre områder i samfunnslivet?

Et eksempel er Frp's Facebook-reklame der en ungdom som har sovnet med en burger på brystet skal illustrere de som har falt ut av arbeidslivet. Det er en stygg reklame, for den skjærer alle over én kam, og den kommuniserer at det for de fleste ikke er omstendigheter, men latskap og egoisme som bringer dem til Nav.

Nav-ansatte er på sin side profesjonelle, høyt utdannete og erfarne. De har sett det meste før. Frp's foraktfulle reklame er dermed et angrep også på Nav, ved å insinuere at saksbehandlerne er lettlurte idioter som utbetaler festbidrag til ungdom uten ryggrad og moral.

Frp er selvfølgelig ikke alene om dette. Når det dukker opp saftige kjøttstykker på den politiske menyen, kaster Stortingets ulver seg over dem. En hakkekylling, en pariakaste, noen å hate – historien er full av eksempler på at politikere kan tjene på å utse seg et offer de kan piske opp stemningen mot. I utenforskapets historie sitter karakteristikkene løst, og kravene blir stadig mer intetsigende.

Folk må for eksempel «ta seg sammen» og «stå opp om morgenen», som om slike tomme fraser reparerer angst, depresjon og andre psykiske lidelser, eller kurerer rusavhengighet eller mangel på lærlingplass. Kravene kan være intetsigende bare fordi det allerede er etablert en forståelse av at disse folka skal tas, ikke hjelpes.

Det er en politisk løgn, dette at individet på alle måter er og skal være alene, men den ødelegger stadig mer av samfunnet vårt. Individet ER ikke, og SKAL ikke være alene. Det er mer korrekt å si at vi er sammen, men at vi av praktiske hensyn må skille mellom folk. Evolusjonen har ikke parallelt utviklet samme resultat – et menneske – syv milliarder ganger, den har utviklet en art, menneskeheten.

Vi henger sammen, både genetisk, psykisk, sosialt, økonomisk og på alle andre måter. Ingen er isolert av natur, og ingen forblir det, hvis ikke alle andre aksepterer det. Og det er der publikum kommer inn.

Hvis selv profesjonelle fotballspillere trenger det, hvor mye mer betyr ikke da heiagjengen for den som har lav selvtillit, dårlig helse og elendig økonomi? Hvorfor fatter ikke Frp at de opptrer som hooligans i de steinharde kampene til tusenvis av enkeltmennesker som trenger oppbacking?

I stedet for å synge sanger om hvor flinke ungdommen er, og om hvor langt man kan komme selv om man har begrensninger, stiller Frp mannsterk på tribunen og synger nidviser om sitt eget lag i kamp etter kamp etter kamp. De peker på sine egne og buer: «Du suger! Fy faen du er ræva! Skjerp deg, din forbanna kløne!»

I fotballens verden ville slikt kanskje medført utestengelse. En myndig billettselger ville avvist dem i døra på neste kamp, og forklart at de bare skaper uhygge og ødelegger for hjemmelaget. At publikum er forventet å støtte laget. At vedvarende buing er destruktivt og derfor ikke ønsket.

I demokratiet blir ingen utestengt, så Frp er velkomne på alle kamper, og skal få holde på akkurat som de vil. Jeg skulle bare ønske de lærte seg én eneste sang som handlet om støtte, samhold og lojalitet. Det er på dette grunnlaget man får spillere tilbake fra skade. Det er på slike verdier man bygger sterke lag. Er ikke det noe alle burde vite?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling