Frp-politiker reagerer på UNICEFs bruk av Che Guevara

Frp-politiker Jon Helgheim vurderer å trekke seg som leder for TV-aksjonen i Drammen etter at kommunistikonet Che Guevara dukket opp i en UNICEF-reklame.

Flere steder i latinamerika dyrkes Che Guevara som en frigjøringshelt. Her fra et veggmaleri i Santa Clara i Cuba. Foto: Stein Hallingstad/ NTB scanpix.
Flere steder i latinamerika dyrkes Che Guevara som en frigjøringshelt. Her fra et veggmaleri i Santa Clara i Cuba. Foto: Stein Hallingstad/ NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Frp-politiker Jon Helgheim vurderer å trekke seg som leder for TV-aksjonen i Drammen etter at kommunistikonet Che Guevara dukket opp i en UNICEF-reklame.

– Når UNICEF med sin sterke påvirkningskraft bruker Che Guevara, så er det med på å ufarliggjøre ham og hans metoder, sier Helgheim tilNRK.

Han er varaordfører i Drammen og har sagt ja til å lede TV-aksjonen i kommunen. Årets innsamlingsaksjon går til UNICEF, som i en annonse som ikke er knyttet til TV-aksjonen har tatt bilde av flere buttons formet som et kors. Én av dem viser Ernesto «Che» Guevara, som spilte en viktig rolle i revolusjonen på Cuba.

– Jeg ser på ham først og fremst som en som var villig til å ta i bruk mye vold for å oppnå sine politiske drømmer. Det er jeg sterk motstander av, sier Helgheim.

Helgheim har bedt UNICEF om en forklaring, og vurderer å trekke seg fra TV-aksjonen-vervet.

Fungerende kommunikasjonssjef i UNICEF Norge, Kim Gabrielli, sier at det ikke ligger noen politisk mening bak kampanjen.

– Vi bruker et tilfeldig utvalg av buttons, og med det ønsker vi nettopp å symbolisere engasjementet som veldig mange har i dag, og som de hadde på 1970- og 80-tallet, sier Gabrielli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.