<strong>SÅ LITE Å GÅ PÅ:</strong> Siv Jensen og Frp har alt å tjene på å spille opp konflikten overfor KrF foran regjeringsforhandlingene. Foto: NTB Scanpix
SÅ LITE Å GÅ PÅ: Siv Jensen og Frp har alt å tjene på å spille opp konflikten overfor KrF foran regjeringsforhandlingene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Frp smir på sin exit-strategi. Målet er å gjøre det verst mulig for KrF

Frp sitter nå med de beste kortene på hånda foran regjeringsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Begeret er fullt», sier Christian Tybring-Gjedde.

« Samarbeid handler ikke om å stikke kniver inn i dem man skal samarbeide med», sier Siv Jensen.

Når både han som regnes som den tydeligste interne kritikeren i Frp av regjeringsprosjektet, og selve gallionsfiguren for samarbeid overgår hverandre i metaforbruk, er det tydelig at noe er på gang. Frp posisjonerer seg nå foran regjeringsforhandlinger med KrF. Det dyrker konflikten, samtidig som den politiske avstanden er egentlig ikke så stor.

Budsjettenigheten som kom i stand i går kveld mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF regnes nemlig av de involverte som en av de beste de har fått i stand. Og de har litt historie å lene seg på; dette er den sjette på rad.

Både KrF og Frp har god grunn til å være fornøyde.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Nå mener Frp-veteran Carl I. Hagen at Frp og KrF må slutte å snakke negativt om hverandre. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

KrF har fått tydelige gjennomslag, de har prioritert familiepolitikken og fått til noe som ikke har skjedd siden 1996 - en økning i barnetrygden. I tillegg har de fått fjernet 350-kronersgrensa for momsfri handel på internett. Dette var nøyaktig de to tingene KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad trakk fram som de to viktigste sakene inn i forhandlingene, da partiet la fram sitt alternative budsjett for to uker siden.

Frp har på sin side fått bevare noen av de viktigste sakene sine i budsjettavtalen. Det er ingen endring i postene som involverer innvandringspolitikken, det er ingen økning i bil- eller drivstoffavgifter, og det er ingen nye, kontroversielle avgifter for å få budsjettet til å henge i hop à la plastposeavgift, eller sukkeravgift. I tillegg har partiet med hjelp fra KrF fått gjennomslag i den såkalte Color Line-saken.

Så hvorfor denne iltre stemningen, som førte til et to timer langt gruppemøte i Frp's stortingsgruppe da budsjettenigheten skulle stemmes over i tirsdag kveld, hvor flertallet endte med et knapt 12-9 i favør «ja»?

Svaret ligger i det som internt i Frp har fått navnet «Bollestad-finta». Samtidig som de fire partiene la siste hånd på budsjettenigheten, var Bollestad sentral da KrF gikk sammen med Ap, Sp og SV i Stortinget tirsdag for å reversere taxfree-endringen som Frp fikk gjennom i 2014. Den som gjorde at du har kunnet veksle inn tobakkskvoten mot to ekstra vinflasker når du flyr inn til landet. Nå blir det slutt på det, fra og med 1. januar 2020.

FORSTÅELSE: Statsminister har forståelse for irritasjonen i Fremskrittspartiet etter budsjettforhandlingene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Frp kan se et mønster i dette. KrF er på jakt etter deres symbolsaker, og etter en høst der KrF gjennom debatten om retningsvalg sendte det ene verbale svingslaget etter det andre i retning Frp, er «begeret fullt». Med en taxfree-kniv i ryggen på toppen .

For Frp’s Stortingsrepresentanter er ikke forhandlingene og den saklige uenigheten problemet. Det er derimot samarbeidsklimaet, mangelen på koordinering og KrFs vilje til åpen strid.

Å samle de fire partiene i regjering er Erna Solbergs drøm. Ikke Frp’s. En stor koalisjon betyr at Frp’s profil i regjering risikerer å bli enda mer utvannet. Høyre vil tjene på trygg styring gjennom en flertallsregjering, det vil ikke Frp. Den heftige protestmarkeringen fra Frp nå KrF nå, er dermed ikke bare et signal overfor KrF, det er like mye et signal til Erna Solberg. Hun kan ikke bare tenke på å gjøre plass i senga til den fjerde sengekameraten, hun må også ta hensyn til de som ligger der fra før av.

FRP-POLITIKK: Finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad, kritiserer måten KrF har oppført seg på under forhandlingene. Reporter: Mats Rønningen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Frp har alt å tjene på å dyrke den konflikten som har oppstått nå. De vet at dersom de setter hardt mot hardt og Erna Solberg må velge, sier hun nei til KrFs inntreden i regjering. Da vil den nåværende regjeringen i praksis sitte på oppsigelse, men det vil skape en vanskeligere situasjon for KrF enn Frp. Kjell Ingolf Ropstad & co vil da være totalt desorientert etter å ha blitt avvist rett i etterkant av det opprivende retningsvalget. KrF må lykkes med forhandlingene, Frp trenger ikke.

Frp vil derimot stå klar til å gå i opposisjon, uten å måtte frykte den opprivende lederstriden mange har spådd ville komme som et resultat av exit fra regjeringen. Siv Jensen har gjennom tøffe markeringer de siste ukene styrket sin rolle som leder i et eventuelt opposisjonsparti.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Partileder for KrF har ikke forståelse for de sterke reaksjonene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer