Frp snur - vil likevel gi kulturtilbud til eldre

Vil kutte sitt eget kutt.

KULTURTILBUD: Den kulturelle spaserstokken har blitt et populært tilbud på landets omsorgssentre. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KULTURTILBUD: Den kulturelle spaserstokken har blitt et populært tilbud på landets omsorgssentre. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

(Dagbladet): I de siste åtte årene har profesjonelle musikere besøkt eldrehjem landet rundt for å underholde de gamle. 

Denne ordningen, kalt den kulturelle spaserstokken, vil regjeringen legge ned i neste års statsbudsjett.

Det har møtt store protester. 

Frp kutter seg selv Ordningen koster cirka 30 millioner kroner årlig, og har vært et spleiselag mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Kulturdepartementet. 

Blant de som har protestert er KrF. Partiet ønsker å reversere nedleggelsen, og får nå høyst uventet støtte.

For nå åpner også Frp for å la de gamle beholde kulturtilbudet sitt. Partiet vil altså reversere sitt eget budsjettkutt, kun uker etter at budsjettet ble presentert for landet.

- Jeg ser jo at en del av partiene som nå forhandler budsjettet har satt opp som krav å få tilbake den kulturelle spaserstokken, og det mener jo jeg da kanskje kan være noe å forhandle om å få tilbake til kommunene, sier kulturpolitisk talsmann Ib Thomsen til NRK

Dermed kan kuttet bli sløyfet fra neste års statsbudsjett, dersom Frp får regjeringspartner Høyre med på snuoperasjonen.  

-Smålig Flere politikere, deriblant Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud, har uttalt seg svært kritisk til at regjeringen ville sparke bein under den kulturelle spaserstokken neste år. 

- Dette synes jeg er smålig av regjeringen. Det å få et kulturelt påfyll betyr mye for folk som ellers har mange dager med lite innhold. I tillegg er det et aspekt til, og det er at ordningen gir kulturarbeidere over hele landet litt fast inntekt, sa hun til avisa Hadeland

Aasrud blir nå altså imøtegått av Thomsen og Frp. 

- Ved å se de reaksjonene som vi har fått fra hele landet, at man fjerner et lavterskel kulturtilbud som skal gi et tilbud til de som sitter nederst ved bordet i institusjonene, så synes jeg dette er kort som kan være godt å trekke, og godt å forhandle om, sier Ib Thomsen.