KOMMENTARER

Frp spiller trumf

Partiene kappes om å ha den hardeste neven i innvandringspolitikken. Frp vinner hver gang, skriver John O. Egeland.

VALGKAMPSTRATEGI:  Per Sandberg og Siv Jensen trekker innvandingskortet igjen, slik Frps har for vane å gjøre når valgdagen nærmer seg.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VALGKAMPSTRATEGI: Per Sandberg og Siv Jensen trekker innvandingskortet igjen, slik Frps har for vane å gjøre når valgdagen nærmer seg. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

FENOMENET ER LIKE uutryddelig som myggen på Finnmarksvidda. Et par - tre uker før alle valg lanserer Fremskrittspartiet et utspill som gjelder asyl- og innvandringspolitikken. Det er likegyldig om det er kommune- eller stortingsvalg. Formålet er å minne velgerne om hvem som står for den skarpeste politikken når det gjelder innvandring, muslimer og de angivelige truslene mot norsk kultur og økonomi. Dette er Frp's trumf, kortet som slår alle andre i stokken. Fordi innvandringspolitikken er den viktigste markøren i Frp's identitet, er den spesielt egnet til å skille partiet fra de andre aktørene i politikkmarkedet.

AT ET SÅKALT INTERNT dokument om innvandring og integrering nå er lekket til NRK, er derfor helt etter Frp's valgmanual. Slik har det vært helt siden Carl I. Hagen oppdaget formelens kraft. Under innspurten i kommune- og fylkestingsvalget i 1987 dro Hagen fram et brev han hadde mottatt, og som handlet om hvordan islam skulle overta Norge. «Asylsøkerne er på vei til å ta over vårt fedreland», advarte partilederen. Det såkalte Mustafa-brevet ble raskt avslørt som en forfalskning, men det ødela ikke effekten for Frp Partiet gjorde sitt beste valg til da med 12 prosent oppslutning. Etter dette har innvandring vært en markant sak for Frp i alle valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer