Frp spiller trumf

Partiene kappes om å ha den hardeste neven i innvandringspolitikken. Frp vinner hver gang, skriver John O. Egeland.

 VALGKAMPSTRATEGI:  Per Sandberg og Siv Jensen trekker innvandingskortet igjen, slik Frps har for vane å gjøre når valgdagen nærmer seg.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VALGKAMPSTRATEGI: Per Sandberg og Siv Jensen trekker innvandingskortet igjen, slik Frps har for vane å gjøre når valgdagen nærmer seg. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Kommentar

FENOMENET ER LIKE uutryddelig som myggen på Finnmarksvidda. Et par - tre uker før alle valg lanserer Fremskrittspartiet et utspill som gjelder asyl- og innvandringspolitikken. Det er likegyldig om det er kommune- eller stortingsvalg. Formålet er å minne velgerne om hvem som står for den skarpeste politikken når det gjelder innvandring, muslimer og de angivelige truslene mot norsk kultur og økonomi. Dette er Frp's trumf, kortet som slår alle andre i stokken. Fordi innvandringspolitikken er den viktigste markøren i Frp's identitet, er den spesielt egnet til å skille partiet fra de andre aktørene i politikkmarkedet.

AT ET SÅKALT INTERNT dokument om innvandring og integrering nå er lekket til NRK, er derfor helt etter Frp's valgmanual. Slik har det vært helt siden Carl I. Hagen oppdaget formelens kraft. Under innspurten i kommune- og fylkestingsvalget i 1987 dro Hagen fram et brev han hadde mottatt, og som handlet om hvordan islam skulle overta Norge. «Asylsøkerne er på vei til å ta over vårt fedreland», advarte partilederen. Det såkalte Mustafa-brevet ble raskt avslørt som en forfalskning, men det ødela ikke effekten for Frp Partiet gjorde sitt beste valg til da med 12 prosent oppslutning. Etter dette har innvandring vært en markant sak for Frp i alle valg.

I HØSTENS VALG ER det et dokument kalt «Bærekraftig innvandring» som er trumfkortet. Det er en rapport på vel førti sider utarbeidet av en gruppe som kaller seg «Fremskrittspartiets bærekraftutvalg». Når det gjelder innvandringspolitisk bærekraft, er det i alle fall nokså grove muskler hos karene som står bak. Rapporten er utarbeidet av sluggerne Per Sandberg, Christian Tybring-Gjedde, Per Willy Amundsen og Morten Ørsal Johansen. Dette er ikke akkurat Humanistisk Forening, snarere en fanklubb for Dirty Harry. Forslagene til politiske tiltak stemmer også med en slik stil. De er harde, til dels autoritære og frihetsinnskrenkende, og de strider mot en lang rekke internasjonale avtaler og konvensjoner.

BLANT FORSLAGENE i rapporten er språktest av fireåringer. Hvis barnet ikke består testen, må foreldrene sende det i barnehage og selv betale for det. Ekteskap skal ikke legges til grunn for innvandring til Norge. I skolen skal elevene lære forskjellen på vellykkede og mislykkede stater. Innvandrere uten norsk statsborgerskap skal holdes utenfor folketrygden og i stedet betale til en «personlig folketrygdkonto». Dekker ikke privatkontoen aktuelle utgifter, f.eks. ved langvarig sykdom, skal vedkommende kastes ut av landet. Samtidig foreslås det å endre hele asylinstituttet, si opp FNs Flyktningkonvensjon og å utfordre EØS- og Schengen-avtalene. Og dette er bare en liten del av de varslede innstramningene.

SJANSEN FOR AT DENNE pakken blir realisert, er like sannsynlig som et det en gang vil vokse palmer i Honningsvåg. Det er heller ikke poenget. Konstruksjonen som er valgt har en snedig design. Fordi det dreier seg om et såkalt internt notat, er det ikke forpliktende for partileder Siv Jensen. Derfor kan det selges direkte over disk til velgerne, men legges i veska hvis det blir regjeringsforhandlinger etter valget. Frp får demonstrert sin identitet og annerledeshet, men uten for mye slitasje på forholdet til de andre borgerlige partiene.

SELVSAGT REAGERER de andre partiene sterkt på utspillet fra Frp. Det gjelder både Høyre, KrF og Venstre. SV-statsråd Heikki Holmås har rett når han dette er «det drøyeste politiske angrepet på menneskers grunnleggende rettigheter jeg noensinne har sett i Norge». Likevel er det godt mulig at Siv Jensens trumf tar siste stikk. På ett punkt har hun nemlig rett: I innvandringspolitikken har de andre partiene litt etter litt landet på viktige deler av Frp's politikk. Den strammes hele tida inn. I dag er Venstre nokså alene om å ha en liberal profil når det gjelder asyl- og innvandringspolitikken.

EN VIKTIG ÅRSAK til dette er Frp's eierskap til dette politikkområdet. De andre partiene har ikke noe å hente på et felt som helt domineres av Siv Jensens flokk. Derfor feies utfordringene under teppet. Det likner sterkt på den skjebne miljø- og klimapolitikken har fått. Vår tids viktigste spørsmål er fjernet fra kartet av taktiske grunner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.