Klima:

Frp sporer av i klimadebatten

Klimadebatten må føres på redelig vis, ikke med tåkelegging og konstruert ideologisk skittkasting.

Sporer av: Siv Jensen (t.v.) og Sylvi Listhaug sporer av i klimadebatten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Sporer av: Siv Jensen (t.v.) og Sylvi Listhaug sporer av i klimadebatten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer
Leder

For eller imot bompenger? Ja eller nei til eiendomsskatt? Høyere eller lavere avgifter på drivstoff? Valgkampen er full av legitime og velkjente problemstillinger som samtlige partier debatterer i et ustanselig kjør, året rundt. Argumentene er mange, og det finnes gode og dårlige på begge sider.

I en offensiv mot sine politiske motstandere denne uka har imidlertid både Siv Jensen og Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet hoppet over argumentasjonen, og gått rett til ideologisk brennmerking.

I et foredrag på Litteraturhuset i Oslo sa finansministeren at debattene om flyskam og kjøttskam er eksempler på hvordan venstresidas miljøpolitikk er en «kollektiv følelsestvang ment til å styre våre valg», og kalte det sosialisme i nye klær. Jensen mente at sosialistene, som tapte etter murens fall, har funnet seg en ny forkledning eller «kamuflasje» for politikken de fører.

I Politisk kvarter på NRK fulgte nestleder Listhaug opp, og mente at MDG fører en slik kamuflert sosialistisk politikk, som forsøker å rive ned det nordmenn har bygget opp i generasjoner, og påtvinge oss et bestemt levesett ved å påføre oss skam.

Jensen og Listhaugs klagesang er en snedig totrinnsrakett: Siv Jensen lanserer konspirasjonsteorien, men forankrer samtidig Frp's standspunkt om at de tror på menneskeskapte klimaendringer. Sylvi Listhaug slippes løs i trinn to, hvor hun snakker på inn og utpust om all klimapolitikken hun ikke liker - som dermed er kommunistisk/sosialistisk.

Først er premisset lagt: MDGs miljøpolitikk er moderne kommunisme. Så: Her er alt det kommunistiske de holder på med.

Det er godt gjennomført. Men jeremiaden er likevel bare et forsøk på tåkelegging av debatten. Det er reell politisk avstand mellom Frp og MDGs miljøpolitikk, men for å kutte så mye utslipp som Norge har forpliktet seg til, og som vi i internasjonale fora kjemper for at verden skal gjøre, vil politikken måtte påvirke hvordan vi lever livene våre. Ikke bare med gulrot, men også med pisk.

Hvis inngripende miljøpolitikk er kommunisme eller sosialisme, sitter Frp også i regjering med dem - siden Venstre også underskriver på at vi må spise mindre kjøtt, og er entusiastiske tilhengere av bompenger for blant annet å endre adferd. Høyre er også litt kommunistiske, om ikke like hardt rammet som Venstre.

Det er selvfølgelig helt greit at politiske partier er uenige om hvilke tiltak som sørger for at vi når klimamålene. Men tiltakene må debatteres på redelig og opplysende vis, ikke med tåkelegging og konstruert ideologisk skittkasting.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.