Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frp stekes i sitt eget fett

Ingress

Meninger

Najmuddin Feraj Ahmed, bedre kjent som mulla Krekar, er en ytterliggående islamist som oppfordrer til vold og terrorisme, og som forakter alt som finnes av vestlige verdier. 25. januar slippes han ut av fengsel etter å ha sonet en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Allerede i 2003 ble han utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. I 2007 bekreftet Høyesterett at vedtaket om utvisning er gyldig. Det er ingen tvil om at Krekar er farlig og at han ikke har noe i Norge å gjøre. Samtlige partier på Stortinget mener vedtaket om utvisning er riktig, og alle mener han bør forlate landet så raskt som mulig.

Denne situasjonen tilsier at Krekar-saken behandles med det alvor og den realisme den fortjener. Når mullaen ennå er i landet, skyldes det ikke manglende politisk vilje eller handlekraft. Årsaken er kort og godt at Norge er forpliktet til ikke å utlevere personer til land der vedkommende risikerer dødsstraff eller tortur. Myndighetene i Irak har ikke vært villige til å gi noen slik garanti. Likevel har Fremskrittspartiet i mer enn ti år hånet ulike regjeringer for manglende handlekraft i Krekar-saken.

Nå befinner partiet seg i regjeringsposisjon med Anders Anundsen som justisminister. Alle løfter om forvaring eller utvisning har fordampet. I stedet vil justisministeren ta i bruk en bestemmelse i Utlendingsloven som den rødgrønne regjeringen fikk vedtatt, men som Frp den gang bare lo av. Krekar skal få meldeplikt og flyttes ut av Oslo. Ikke rart SV-nestleder Bård Vegar Solhjell ønsker Frp «velkommen til den gjenstridige virkeligheten».

Frp´s selvforskyldte sammenbrudd og indre kaos i Krekar-saken har skapt mye skadefryd i de andre partiene. Det er kanskje forståelig, men skygger for at Frp i denne saken har vist fram sine mørkeste sider. Gang på gang har partiets ledende politikere vist forakt for rettsstaten og menneskerettighetene, og krevd bruk av tvangsmidler det ikke er noen lovhjemler for. Selv utlevering til dødsstraff har enkelte av dem ikke vært helt fremmed for. Dette er sakens kjerne. At Frp også surrer i sitt eget fett fordi det er langt mellom liv og lære, er bare en gunstig bieffekt.