JUSTISMINISTER:  Anders Anundsen.
JUSTISMINISTER: Anders Anundsen.Vis mer

Frp stopper integrering

Anders Anundsen setter flyktninger på vent.

Leder

Politisk ledelse i Justisdepartementet har gitt Utlendingsdirektoratet (UDI) instruks om å prioritere hardt mellom asylsøkere. De som ikke har krav på beskyttelse skal få sine søknader behandlet raskt, for deretter å sendes ut av landet så snart som mulig. At grunnløse asylsøkere returneres raskt, er fint.

Problemet er at dette betyr at de som har rett til opphold i Norge, ikke får sine søknader behandlet. Dermed får de heller ingen rettigheter.

Eritreiske flyktninger har i hovedsak rett til asyl, nær samtlige søknader om opphold blir innvilget. Derfor har UDI sluttet å prioritere søknadene deres. I første halvår har 1120 eritreiske flyktninger ankommet Norge, til NRK i går fortalte direktoratet selv at de fleste av dem må vente i 14 måneder før de blir innkalt til intervju.

I klartekst betyr dette at flyktningene som kommer til Norge etter strabasiøse måneder på flukt gjennom Afrika, over Middelhavet og gjennom Europa, blir sittende og vente. Før søknadene deres blir behandlet får de ikke rett til språkopplæring, de får ikke gå på skole, får ingen arbeidstillatelse og ingen mulighet til permanent bosetting.

Flyktningene fratas i lange perioder muligheten til å integreres i det norske samfunnet. Dette er dårlig politikk og elendig behandling av mennesker. Det er også stikk i strid med regjeringens egne mål om integrering, som sier at «Regjeringen arbeider bredt for at innvandrere skal få bruke ressursene sine og bidra til fellesskapet.»

Kun ett mål oppnås gjennom denne praksisen: At justisminister Anders Anundsen i valgkampen kan vise til tall der flest mulig såkalte grunnløse asylsøkere er utvist fra Norge i år. For Fremskrittspartiet (Frp) er det selvsagt et retorisk poeng foran valget. Men det er en kortsiktig strategi.

Antall asylsøkere som får opphold i Norge blir ikke redusert selv om avgjørelsen blir utsatt. De som sendes ut, ville uansett blitt utvist fra Norge. Flyktningene som settes på vent, er i mellomtida en kostbar byrde på det samfunnet de ønsker og vil komme til å bli en del av. Frp-statsrådens prioritering stopper ikke flyktningstrømmen, men stopper integreringen av flyktninger. Slik lediggang løser ikke problemer, men skaper nye.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.