­

Frp-topp: NRK-lisensen bør fordeles på alle allmennkringkasterne

Ib Thomsen i Frp mener lisensen bør deles på alle allmennkringkastere, og at NRK bør vurdere å ta betalt for nett-TV, NRK2 og NRK3. 

LISENS: Isteden for å ha en NRK-lisens mener Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp, at lisensen bør fordeles på alle TV-kanalene som er allmennkringkastere. Foto: Frp / NTB Scanpix
LISENS: Isteden for å ha en NRK-lisens mener Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp, at lisensen bør fordeles på alle TV-kanalene som er allmennkringkastere. Foto: Frp / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige uke kom nyheten om at TV 2 skal kutte til sammen 177 årsverk.

Ib Thomsen, kulturpolitisk talsperson i Frp, har tidligere uttalt at kuttene er dramatiske for mediebildet i Norge, og forteller at Frp nå jobber med et forslag om en allmennkringkasterlisens.

Frp har programfestet at de vil fjerne NRK-lisensen, men Thomsen mener dette nå er en tapt sak. Istedenfor å ha en NRK-lisens, mener han den bør den fordeles mellom alle TV-kanaler i Norge som tar på seg et allmennkringkaster-ansvar. I dag er NRK og TV 2 de eneste TV-kanalene som er allmennkringkastere.

- Dette trenger ikke bare gjelde for NRK og TV 2. TVNorge kan bli en allmennkringkaster, og TV3 også, sier han.

Men Thomsen forklarer at Frp ikke vil legge frem forslaget om en allmennkringkasteravgift før de ser hva Mediemangfoldsutvalget legger frem.

- Vi venter og ser hva de legger frem før vi eventuelt kommer med forslaget. Men man bør gi klare signaler til allmennkringkasterne, blant annet TV 2, om hvordan de skal omro seg, sier han.

- NRK bør vurdere betaling

- Mener du at lisensen bør økes, om den skal fordeles på flere?

- I utgangspunktet skal den ikke det. Det er ikke meningen at den skal økes dramatisk, men fordeles annerledes. Nå ser vi at NRK blir enda mer dominerende i Medie-Norge fordi så mange andre nedbemanner kraftig, sier Thomsen, og legger til at han mener vi trenger flere sterke medieaktører i tillegg til NRK.

NETT-TV: NRK gjør stor suksess med streaming av serier som «Skam» og «Nobel». Dersom NRK-lisensen skal fordeles på alle allmennkringkastere mener Thomsen at NRK bør se på betalingsløsning for nett-tv. Foto: NRK
NETT-TV: NRK gjør stor suksess med streaming av serier som «Skam» og «Nobel». Dersom NRK-lisensen skal fordeles på alle allmennkringkastere mener Thomsen at NRK bør se på betalingsløsning for nett-tv. Foto: NRK Vis mer

Thomsen mener også at NRK bør se på andre finansieringsmodeller enn lisensen.

- Det kan hende at NRK kan se på betalingsløsning for streaming, sier han, og fortsetter:

- Nå har man tre allmennkringkastingskanaler og 13 radiokanaler. Slik vi har lagt opp finansieringen til de andre allmennkringkasterne i dette forslaget som vi jobber med, så vil beløpet til NRK gå ned. Da kan man se på andre finansieringsløsninger som for eksempel betalt lineært TV eller betalt nett-TV, sier Thomsen, og stiller spørsmål om man kanskje bare skal beholde NRK1 som gratis kanal, mens man kan ta betalt for NRK2 og NRK3.

- Prekært

- Hvis forslaget om en allmennkringkasterlisens blir noe av, når tenker du at det bør tre i kraft?

- Jeg tenker høsten eller våren 2017. Det er så prekært. Alle er tjent med at vi har et mediemangfold, sier Thomsen.

Mediemangfoldsutvalget jobber nå med å utrede hvilke mål staten skal ha for mediemangfoldet i Norge, og hvordan staten kan bidra økonomisk til dette. En del av arbeidet til utvalget går ut på å se på hvordan rollen som allmennkringkaster skal kompenseres.

Etter at TV 2 i begynnelsen av august unnlot å søke på avtalen om allmennkringkasting, har kulturminister Linda Hofstad Helleland bedt utvalget om å komme med en delrapport om dette i høst.

VENTER PÅ RAPPORT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har bedt Mediemangfoldsutvalget levere en delrapport om ulike modeller for kommersielle allmennkringkastere.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VENTER PÅ RAPPORT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har bedt Mediemangfoldsutvalget levere en delrapport om ulike modeller for kommersielle allmennkringkastere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Helleland: - Modeller presenteres før jul

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil ikke svare direkte på hva hun tenker om Thomsens forslag, men sier at flere har luftet ulike fremtidige modeller, og at Ib Thomsen står fritt til å gjøre dette.

- Vi følger alle situasjonen i mediebransjen tett, og jeg har derfor bedt Mediemangfoldsutvalget levere en delrapport med ulike modeller for fremtidens kommersielle allmennkringkasting allerede i høst, slik at dette kan presenteres Stortinget før jul. Jeg vil ikke konkludere med hva som er mest hensiktsmessig eventuelle løsning før vi har fått sett på og jobbet med disse modellene, sier hun til Dagbladet.

Tar det med videre

Kårstein Løvås, mediepolitisk talsperson for Høyre, vil ikke si hva han mener om Thomsens forslag, annet enn at han tar det med seg inn i det videre arbeidet på feltet.

- Dette skal vi jobbe ordentlig og seriøst med når saken kommer til Stortinget, skriver han i en sms til Dagbladet.

Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, skriver tirsdag kveld til Dagbladet at han synes forslaget til Ib Thompson er svært dårlig.

- Det vil skape usikkerhet rundt finansieringen av NRK og utydelighet om hva lisensen går til for publikum. Jeg trodde faktisk at FrP var mot slike avgifter, men det kan se ut som om de er mot lisensen men for at den skal gå til andre enn NRK, skriver han i en sms.

Direktør i TV 2, Olav T. Sandnes kommenterer også saken i en sms til Dagbladet i kveld:

- TV 2 er opptatt av at det så snart som mulig kommer nødvendige avklaringer for hvordan en kommersiell allmennkringkaster kan kompenseres for merkostnadene som følger av oppdraget. Det er et politisk ansvar å finne løsninger for finansiering, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer