Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frp-topp om NRK-tilgrising av Monolitten: - Bør anmeldes, hvis ikke gjør jeg det selv

Ib Thomsen (Frp) tordner etter stuntet til Are Sende Osen. 

SPERRET AV: Området rundt Monolitten er sperret av etter at det er sølt olje og salt på området. Foto: Jacques Hvistendahl
SPERRET AV: Området rundt Monolitten er sperret av etter at det er sølt olje og salt på området. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

(Dagbladet): Området rundt Monolitten i Vigelandsparken ble sperret av onsdag, etter at det er blitt sølt olje og salt på sirkeltrappen ved Monolitten. Tilgrisingen skjedde i forbindelse med programmet «På tro og Are», ledet av programleder Are Sende Osen.

Ib Thomsen, kulturpolitisk talsperson i Frp, er opprørt over hendelsen og mener Oslo kommune bør anmelde saken.

I en mail til Dagbladet står det at dersom ikke Oslo kommune anmelder, så gjør han det selv.

- Men jeg regner med at Oslo kommune ikke kan la dette gå, selv om det er selveste rikskringkasteren som har gjort det. Hadde dette vært russ, hadde det fått konsekvenser, utdyper Thomsen til Dagbladet.

Bymiljøetaten i Oslo har koblet inn et firma som rydder opp i griseriet.

Ikke imponert

Are Sende Osen er også tidligere i år blitt beskyldt for kulturvandalisme. NRK risikerte å bli politianmeldt etter at Osen stiftet opp en plakat på døra til Nidarosdomen i forbindelse med samme program.

I går uttalte redaksjonssjef for programmet Njord Røv til Dagbladet at NRK har tilbudt seg å betale for opprydningen etter tilgrisingen ved Monolitten. Det imponerer ikke Thomsen, som nå sier at han vurderer anmeldelse.

- Hvor får NRK pengene sine fra? Jo fra fellesskapet. Dette er lisensmidler som burde gått til veldig mange andre ting enn å tørke opp salt og olje, sier Thomsen.

Han mener NRK må forklare hvorfor programmet har gjort dette, eller ta helt avstand fra handlingene.

- Dette er heller ikke første gang Sende Osen gjør noe lignende. For kort tid siden var han i søkelyset for å ha stiftet opp en plakat på den gamle døren til Nidarosdomen. Mannen har åpenbart liten forståelse eller respekt for historie og kultur, sier Thomsen.

NRK beklager

- Vi beklager dette veldig sterkt, og det som har skjedd skyldes rett og slett at vi ikke var klar over at rapsolje kunne påføre skade. Dette ble ikke gjort for å utføre hærverk, sier redaksjonssjef programmet Njord Røv til Dagbladet .

Han legger til at de tar en eventuell anmeldelse til etterretning.

- Vi har vært i kontakt med Oslo kommune og Vigelandsparken, og har beklaget til begge, sier han.

Etter det Dagbadet kjenner til skal det være snakk om omkring en desiliter rapsolje. Are skal ha deltatt i et religiøst rituale, og dette var bakgrunnen for bruken av rapsolje og salt ved monumentet.

Alv Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver ved kulturetaten i Oslo kommune, sier til Dagbladet at de nå venter og ser hvordan opprydningsarbeidet går før de foretar seg noe.

- Denne prosessen med opprydningen må gjentas et par ganger, sier Gustavsen.