Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jan Vardøens nye film: «Det norske hus»

Frp-topper parodieres med sexleketøy og omstridt t-skjorte: - Kommenterer ikke feighet og søppel

Siv Jensen og Per Sandberg harseleres vilt med i Jan Vardøens nye film.

EN HEFTIG NATT: Siw, i Sven Henriksens skikkelse, har nattlige affærer med Peer i filmen «Det norske hus». Foto: Agnete Brun
EN HEFTIG NATT: Siw, i Sven Henriksens skikkelse, har nattlige affærer med Peer i filmen «Det norske hus». Foto: Agnete Brun Vis mer

(Dagbladet): - Hvis mennesker som Siv Jensen, Per Sandberg og Sylvi Listhaug får styre landet, er vi et gjerrig folkeslag. Men når folket selv tar i et tak, da er vi både rause og fine, sier regissør og manusforfatter Jan Vardøen.

Om ei lita uke har hans nyeste film «Det norske hus» premiere. En politisk satire og en komedie om Ramin fra Midtøsten som kommer syklende inn over den norske grensa. Han finner raskt veien til Akademiet der han skal lære å bli norsk. Klarer han ikke det, er det rett ut igjen.

NORSKOPPLÆRING: Skuespiller Shahrukh Kavousi (t.h.) spiller Ramin i regissør og manusforfatter Jan Vardøens film «Det norske hus».Foto: Andreas Lekang
NORSKOPPLÆRING: Skuespiller Shahrukh Kavousi (t.h.) spiller Ramin i regissør og manusforfatter Jan Vardøens film «Det norske hus».Foto: Andreas Lekang Vis mer

- Jeg har til tider blitt litt deprimert av nordmenn, tenkt at vi er så jævlig gjerrige. Men så kom flyktningkatastrofen, systemet brøt sammen, flyktningene måtte ut på fortauet, og da stilte det norske folk opp. Det fikk fram det beste i oss.

Dette ble utgangspunktet for filmen. Vardøen beskriver «Det Norske hus» som lun, men også surrealistisk og satirisk.

- Mange får passet sitt påskrevet her, ikke bare Frp'ere, men de heftigste scenene er med Siw og Peer. Eller Siv Jensen og Per Sandberg, om du vil.

Jan Vardøens «Det norske hus» har premiere fredag 17. februar. Vis mer Vis mer

Nattens dronning

Filmens Siw heter egentlig Q, er en mann, og jobber som lagersjef på Akademiet dit Ramin kommer for å bli norsk. Om natta kler Q seg om, og blir til en fargerik nattklubbsangerinne som synger «Orange Love» i kjellerklubben, akkompagnert av Peer på orgel.

- Å vandre rundt med en dildo hengende rundt livet, var gøy det. Jeg måtte bare ikke se meg selv i speilet mens det pågikk, sier Sven Henriksen, mannen som gestalter Siw, eller Q, i filmen.

Han har ikledd seg kvinneklær mange ganger, som rollefiguren Siw Anita.

MANGE ANSIKT: Sven Henriksen har ikledd seg nettingstrømper på scenen før, som Siw Anita. Nå er han blitt til Siw. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MANGE ANSIKT: Sven Henriksen har ikledd seg nettingstrømper på scenen før, som Siw Anita. Nå er han blitt til Siw. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har ingen fordommer mot menn i nettingstrømper, og når jeg får spørsmål om å ta en rolle, tenker jeg først på å levere best mulig. Men det er litt spesielt å parodiere en person som er i live, som både er omdiskutert og kjent.

Han ler. Må tilstå at det er moro. Litt sånn «Saturday Night Live».

- Dette er en film om en asylpolitikk som vil gjøre folk norske på en-to-tre. Da må man gjennom de obligatoriske testene: Drikke seg full på nattklubb, ligge med huldra og snuse på homoseksualitet, sier Henriksen.

Umusikalsk t-skjorte

- Jeg har troen på humor, sier Jan Vardøen.

- Filmen kommer med en del poenger som du kan ta hvis du vil, men jeg er litt forsiktig.

Han sier dette ikke er en politisk «gå-i-marsj-film».

- Men da Per Sandberg i 2015 stilte på landsmøte i t-skjorte med anker og teksten: «Good Journey», mens barn druknet i Middelhavet, så er han ikke morsom. Jeg har ikke veldig troen på hans humor, sier Vardøen og legger til:

UTE PÅ TUR: På Frp's landsmøte i 2015 stilte nestleder Sandberg i t-skjorte med påskriften: «Good Journey». Under står det «Sea adventure».
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UTE PÅ TUR: På Frp's landsmøte i 2015 stilte nestleder Sandberg i t-skjorte med påskriften: «Good Journey». Under står det «Sea adventure». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hvordan de som blir parodiert i filmen vil ta det, de er ikke de flinkeste til å bli parodiert.

Siv Jensen og Per Sandberg er blitt forelagt sitatene om dem, og bildet av Siw med påhengende dildo.

Siv Jensen sier følgende i en e-post:

- Ingen politikere er skånet for god satire. Jeg synes det er helt greit og morsomt at noen tuller med meg, enten det er på scenen eller i film.

Hun sier også at hun tar kritikken mot seg med knusende ro.

- Vi må holde hjertet varmt og hodet kaldt. En stor innvandring år etter år er ikke bærekraftig. Frp er og blir garantisten for en streng innvandringspolitikk for å hjelpe flest mulig, og en integreringspolitikk som stiller krav, sier Jensen.

Per Sandberg svarer: «Jeg kommenterer ikke søppel og feighet».

Møtet med flyktninger

Jan Vardøen var en av dem som stilte opp og hjalp til da flyktningene strømmet til Norge. Han møtte vanlige folk i en uvanlig situasjon.

- Det er oppegående mennesker med smarttelefoner og hus som er bombet sønder og sammen i Syria. «Ingen spør oss om hva vi kan», sa de. Og syns det var rart. Jeg spurte en fra Syria hva hun gjorde hjemme. «Jeg jobbet på Zara», svarte hun.

Vardøen smiler litt, sier han ser på seg selv som opplyst, at han kom til Norge for 28 år siden og kan se det hele litt utenfra.

- Men så glemmer jeg det jeg også. Vi trenger alle en påminnelse. Vi har en politikk i Norge som både er feil og barnslig. Men folk flest er rause, vi må bare huske at det er lov å be en innvandrer på middag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling