Jan Vardøens nye film: «Det norske hus»

Frp-topper parodieres med sexleketøy og omstridt t-skjorte: - Kommenterer ikke feighet og søppel

Siv Jensen og Per Sandberg harseleres vilt med i Jan Vardøens nye film.

EN HEFTIG NATT: Siw, i Sven Henriksens skikkelse, har nattlige affærer med Peer i filmen «Det norske hus». Foto: Agnete Brun
EN HEFTIG NATT: Siw, i Sven Henriksens skikkelse, har nattlige affærer med Peer i filmen «Det norske hus». Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvis mennesker som Siv Jensen, Per Sandberg og Sylvi Listhaug får styre landet, er vi et gjerrig folkeslag. Men når folket selv tar i et tak, da er vi både rause og fine, sier regissør og manusforfatter Jan Vardøen.

Om ei lita uke har hans nyeste film «Det norske hus» premiere. En politisk satire og en komedie om Ramin fra Midtøsten som kommer syklende inn over den norske grensa. Han finner raskt veien til Akademiet der han skal lære å bli norsk. Klarer han ikke det, er det rett ut igjen.

- Jeg har til tider blitt litt deprimert av nordmenn, tenkt at vi er så jævlig gjerrige. Men så kom flyktningkatastrofen, systemet brøt sammen, flyktningene måtte ut på fortauet, og da stilte det norske folk opp. Det fikk fram det beste i oss.

Dette ble utgangspunktet for filmen. Vardøen beskriver «Det Norske hus» som lun, men også surrealistisk og satirisk.

- Mange får passet sitt påskrevet her, ikke bare Frp'ere, men de heftigste scenene er med Siw og Peer. Eller Siv Jensen og Per Sandberg, om du vil.

Nattens dronning

Filmens Siw heter egentlig Q, er en mann, og jobber som lagersjef på Akademiet dit Ramin kommer for å bli norsk. Om natta kler Q seg om, og blir til en fargerik nattklubbsangerinne som synger «Orange Love» i kjellerklubben, akkompagnert av Peer på orgel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.