VALGKAMP: Siv Jensen beskylder Jonas Gahr Støre og Ap for å ville liberalisere asylpolitikken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VALGKAMP: Siv Jensen beskylder Jonas Gahr Støre og Ap for å ville liberalisere asylpolitikken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kamp om asylpolitikk

Frp tyr til gamle triks

Det skulle bare mangle at Norge tar hensyn til FN, menneskerettigheter og barneombudet.

Meninger

Frp kan roe seg ned. Partileder Siv Jensen og vikarierende innvandringsminister Per Sandberg frykter at Ap-landsmøtet, som starter i dag, skal liberalisere asylpolitikken. Det er det ingen fare for. Ap har tvert om konkurrert med Frp i flere år om å være landets strengeste dørvokter og har i denne perioden bidratt til forlik på Stortinget med marginale justeringer fra regjeringens forslag.

Frp-ledelsens angrep på Ap kan derfor leses som alternative fakta i disse Trump-tider; påstander uten særlig rot i virkeligheten. Jensen og Sandberg serverer enda en gang teorien om at Ap-landsmøtets vedtak våren 2015 om å ta imot 10 000 kvoteflyktninger fra Syria, var det som utløste en av de største flyktningestrømmene til Europa i nyere tid. Ut i fra den samme navlebeskuende logikken, er det regjeringen Solberg, som gjennom sine innstramninger, stanset flukten til Europa. Angela Merkel burde ha sendt takketelegram. Sannheten er vel heller at regjeringen ble tatt fullstendig på senga, ikke minst ved Storskog, og ble reddet av at andre land stengte grensene lenger sør.

En av de seigeste mytene i norsk politikk er nettopp at det er stor uenighet om asylpolitikken. I praksis er det bred enighet om hovedlinjene og har vært det lenge. Det skyldes i beste fall mer kunnskap, forskning og erfaring som har gitt grunnlag for en bærekraftig asylpolitikk det kan skapes bred oppslutning om i ulike velgergrupper. Praksis og retorikk er et annet kapittel. Unektelig drives innstramningene av en innvandringspopulisme som preger hele det politiske landskapet i Europa, og som gang på gang viser seg ikke å tåle dagens lys.

Norge har ved flere anledninger fått refs av FN, sist for forslag til innstramning når det gjelder familiegjenforening. Vi får kritikk for behandling og retur av mindreårige. Det har blitt en vane de siste åra at Norge beveger seg på grensen av våre internasjonale forpliktelser på dette området, og regjeringen er helt åpen om det. Vi har å gjøre med en politikk som er blitt unntatt norske tradisjoner. Frp-ledelsens anklager mot en stor konkurrent er forutsigbare i et valgår og må tas for hva det er verdt fra et parti som sliter i målingene og ser seg nødt til å ty til gamle triks. Når flere i Ap ønsker å justere asylpolitikken i henhold til kritikken fra blant andre FN, menneskerettsjurister og vårt eget barneombud, bør det etter vår mening ønskes velkomment. Det skulle egentlig bare mangle.