KLARE FOR Å HØRE: Hadia Tajik og Kulturdepartementet sendte fredag ut et lovutkast til høring, med seks ukers frist. En boklov skal etter planen vedtas før sommeren, men FrP vil ikke ha fastpris-ordning. Foto: Jacques HvistendahFoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KLARE FOR Å HØRE: Hadia Tajik og Kulturdepartementet sendte fredag ut et lovutkast til høring, med seks ukers frist. En boklov skal etter planen vedtas før sommeren, men FrP vil ikke ha fastpris-ordning. Foto: Jacques HvistendahFoto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Frp vil ha slutt på fastpris på bøker

Partiet vil liberalisere bokmarkedet.

Fremskrittspartiet er sterkt uenig i forslaget til boklov som regjeringen la fram fredag. Partiet vil liberalisere bokmarkedet og få slutt på ordningen med fastpris på bøker.

Bokbransjen har i dag en avtale som sikrer fast pris på bøker i en viss periode. Avtalen har fått dispensasjon fra konkurranseloven, og den begrunnes blant annet med at den gir bokbransjen mulighet til å satse på flere utgivelser og at den sikrer distribusjon av bøker over hele landet. I sitt lovforslag ønsker regjeringen å videreføre fastprisen på bøker.

Fremskrittspartiets medlemmer i Stortingets familie- og kulturkomité viser i sitt forslag til at bokbransjen de siste årene er blitt konsentrert om noen få store aktører. De mener det vil redusere mangfoldet og konkurransen.

De viser til gode erfaringer med liberalisering av bokmarkedet i Danmark, og skriver at danskene begynte å lese mer etter at det ble fri priskonkurranse.

Frp er også opptatt av at en ikke låser seg til etablerte tanker om bøker som papirprodukter, og vil ha slutt på forskjellsbehandlingen mellom e-bøker og papirbøker når det gjelder moms. I dag er det moms på e-bøkene.

Partiet krever også at e-bøker likestilles med papirbøker i bibliotekene.

(NTB)