Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Partiutvalg foreslår etnisk klassejustis

Frp vil rive ned rettsstaten

Dagbladet mener: Frp står ikke for norske verdier. Tvert imot vil partiet føre en politikk som splitter, som setter folk og grupper opp mot hverandre og som svekker tillit og fellesskap. Etnisk klassejustis er et tydelig eksempel på det.

PÅ STUDIETUR: Sylvi Listhaug og Jon Helgheim fra FrP besøker Mølnerparken i København for å lære av dansk innvandringspolitikk.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ STUDIETUR: Sylvi Listhaug og Jon Helgheim fra FrP besøker Mølnerparken i København for å lære av dansk innvandringspolitikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nærmer seg valg, og et sikkert vårtegn er at Frp legger fram forslag til skjerping av innvandrings- og justispolitikken. Uten et politisk eierskap til disse sakene – særlig når de kombineres – er ikke partiet mye verdt. Men den øvelsen blir stadig vanskeligere. Nesten alle partier har i dag en restriktiv innvandringspolitikk i sine programmer. Den norske metoden er å legge seg på laveste nivå i forhold til de internasjonale forpliktelser Norge har. I justispolitikken er det flere tiår siden en human strafferett hadde noen vind i seilene. Fengselsstraffene har økt og politiet har fått flere og mer inngripende metoder.

I denne situasjonen er det bare en vei Frp kan gå: Ta kampen mot innvandring og kriminalitet til et nytt og ekstremt nivå, med helt nye metoder og konsekvenser. I dette perspektivet er det ikke så rart at et internt partiutvalg har kommet fram med forslag som vil ryste rettsstaten om de de blir gjennomført. Utvalget, som har vært ledet av de to stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug og Jon Helgheim, foreslår bl.a. dobbel straffelengede for kriminalitet i bestemte områder. Er den kriminelle i tillegg medlem av en gjeng, vil Frp at vedkommende skal få firedobbelt straff.

På godt norsk betyr det at en som begår en straffbar handling i Holmenkollåsen vil ha en stor fordel i forhold til en lovbryter som ikke har råd til å bo noe annet sted enn på Holmlia eller Tøyen. Det peneste man kan si om dette er at forslaget er klassejustis i sin reneste form. Likevel er det underliggende budskapet verre. Forslagene tar sikte på å ramme såkalte ghettoer der det bor mange innvandrere. De lovene Frp-utvalget foreslår har altså en tydelig etnisk profil. Det kan sees i sammenheng med de uttalelser Sylvi Listhaug kom med i sin tale på 1. mai i Drammen. Der foreslo hun tak på hvor mange innvandrere, og etterkommere av innvandrere, som kan bo i utvalgte kommuner.

Likhet for loven er et ideal og et prinsipp som tilhører kjernen i rettsstaten. Når et regjeringsparti, som endog har hatt justisministeren siden 2013, foreslår inngrep som vil undergrave rettsstaten, er det svært alvorlig. Om det kommer noe godt ut av det, må det være at det nå går opp for flere hva Frp vil gjøre med Norge. Partiet står ikke for norske verdier. Tvert imot vil Frp føre en politikk som splitter, som setter folk og grupper opp mot hverandre og som svekker tillit og fellesskap. Etnisk klassejustis er et tydelig eksempel på det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!