Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frp vil slakte kulturen

Fremskrittspartiet synes kulturlivet fikk nesten en milliard for mye på årets statsbudsjett. Partiets mål er å fjerne støtten til kunst og kultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets kommentarer til kulturpostene på årets statsbudsjett viser hva partiet ønsker seg. Kulturen får til sammen 3,5 milliarder av staten i år, av dette vil Frp straks kutte 900 millioner. Som en start. Seinere vil de fjerne mer.

MEN HVIS partiet får flertall på Stortinget for sin nåværende politikk, betyr det blant annet en slutt på norsk filmproduksjon. Ingen av de filmene som nå produseres, vil komme på kino neste år. For alle disse har statsstøtte.

Ja, til og med fjorårets suksess «Olsenbandens siste stikk» er laget med 7,5 millioner i statlig hjelp.

Men Frp ser det ikke som en «statlig oppgave» å støtte filmproduksjon. Partiet vil nedlegge Norsk Film AS og kutte 116 millioner av statens filmbevilgninger.

FRP MENER nemlig at kunst som ikke kan produseres og selges med profitt, ikke har livets rett. Dette skriver partiet i sine kommentarer til statsbudsjettet:

«Dersom en kunstner vil leve av sine kunstneriske fremstillinger, bør vedkommende fremstille den kunst som er salgbar uten statlige støtteordninger.»

Derfor vil partiet fjerne ordningen med garantiinntekter til kunstnere. I dag gjør denne ordningen, som koster 72 millioner, at 525 kunstnere fortsatt kan være kunstnere. Statens kunstnerstipendier, på 79 millioner, vil Frp redusere til det halve og gi til «unge og nye kunstnere fremfor eldre etablerte sådanne».

Da forsvinner 281 stipend på 20000 kroner hver til eldre, fortjente kunstnere. Og Helge Ingstads æresstipend.

PARTIETS MOTSTAND mot det nye operabygget i Bjørvika er velkjent. Det samme gjelder Nationaltheatret - som Jan Simonsen en gang foreslo omgjort til diskotek. Frp mener at «voksne, etablerte brukere av teater og opera må selv betale for de produkter de vil nyte».

En operabillett var i 1998 støttet med 1130 kroner, på Nationaltheatret betalte staten 540 kroner for hver billett.

Hvis institusjonene skal opprettholde samme kvalitet og ressursbruk, vil billettprisene måtte øke med disse beløpene. Hvis besøkstallet går ned som følge av prisøkningen, blir de enda dyrere. Og så videre.

EN ANNEN NASJONAL institusjon som får det trangt i Frp-kulturen, er Nasjonalbiblioteket. Partiet vil kutte bevilgningen til kjøp av nytt datautstyr ved biblioteket.

Frp vil også helt fjerne statens bevilgning til utsmykking av offentlige bygg, støtten til store utstillinger og kjøp av utstyr ved Nasjonalgalleriet. Partiet vil nesten helt fjerne tilskudd til kjøp av samtidskunst i museene og sier seg ikke enig i «målsettingen om at flest mulig skal sikres tilgang til billedkunst, kunsthåndverk, design og arkitektur av god kvalitet».

Frp vil selge NRK til høystbydende, og pressestøtten forsvinner hvis partiet får bestemme. At noen aviser forsvinner i samme slengen «kan for øvrig også åpne for nye som vil etablere seg» .

FRP VIL REDUSERE støtten til Oslo-Filharmonien og Musikselskabet Harmonien i Bergen med 25 millioner, og støtten til symfoniorkestrene i Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø med ti millioner.

Om Kassettavgiftsfondets støtte til flerkulturelle kulturytringer, mener Frp at «de må i større grad ordne disse midlene selv» - og stryker hele bevilgningen.

Frp har i det hele tatt liten sans for å støtte minoritetsuttrykk, med et lite unntak for Riksmålsforbundet, som partiet vil gi 0,8 millioner ekstra.

Men Noregs Mållag må klare seg uten statsstøtte, det samme gjelder samisk kultur. Ikke en krone til samiske aviser, som får åtte millioner i dag, ingen støtte til østsamisk museumsanlegg eller samiske tusenårssteder.

IKKE TIL ANDRE tusenårssteder heller, for den saks skyld. Frp vil ta vekk alle de 68 millionene som går til tusenårsmarkeringen i år. Heller ikke Bergen bør få én krone i forbindelse med at byen er valgt til europeisk kulturby i år - mener Frp.

Til tross for at partiet vil overføre kulturmidler til distriktene, foreslår Frp å kutte bevilgningene til lokale og regionale kulturbygg med seks millioner og en bevilgning til lokale historiske spill på 1,5 millioner.

Selv kulturbåten «Innvik», distriktskulturens maskot, vil måtte legge til kai for godt hvis Frp får bestemme. Riktignok vil partiet overføre ansvaret for båten til Hordaland fylkeskommune - men det vil samtidig nedlegge fylkeskommunen.

Bokbussene parkeres også under Frp, som vil fjerne statsstøtten på 19 millioner til disse.

I SITT ALTERNATIVE statsbudsjett skriver Frp 13 linjer om kultur, i tillegg til noen generelle betraktninger under punktet «Båt og båtliv». Det står det:

«I Norge er båt- og båtbruk en naturlig del av fritiden, og Fremskrittspartiet ser positivt på denne delen av norsk kulturliv. I motsetning til annet kulturliv, som mottar offentlig støtte, må båtfolket betale høye avgifter til staten. Fremskrittspartiet er motstander av en slik forskjellsbehandling mellom de forskjellige deler av kulturlivet.»

Noen få kulturposter på statsbudsjettet får også økt sin støtte i Frp's forslag. Partiets to representanter i Stortingets kulturkomité, Per Roar Bredvold (43) og Per Sandberg (40) argumenterer aller sterkest for én million til Norsk Skogbruksmuseum på Elverum og fem millioner til Sør-Trøndelag folkemuseum på Sverresborg.

Skogsbruksmuseet og to museer i Levanger kan også takke Bredvold og Sandberg for til sammen 2,5 millioner fra behandlingen av 1999-budsjettet.

Bredvold representerer Hedmark på Stortinget, Sandberg er trønder - fra Levanger.