Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frp vil stoppe all lovlig graffiti i Oslo

Behandles i bystyret i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tagging på t-banevogner og bygninger rundt om i byen skaper hodebry for Oslo kommune. Men siden 2006 har byens graffitikunstnere hatt ett lovlig sted å utfolde seg på.

Da overlot bystyret til de enkelte bydelene å bestemme hvor det eventuelt skulle være lov å bruke sprayboksene.

Vil forby alt

Siden har det vært en lovlig vegg ved kulturhuset Hausmania i sentrum, og nå ønsker bydel Sagene å etablere en ny graffitivegg på Torshov, melder NRK.

Det vil bystyremedlem Mazyar Keshvari (Frp) sette en stopper for. Sammen med Jøran Kallmyr (Frp) har han fremmet et privat forslag om å forby alle former for tagging og graffiti, og fjerne lovlige vegger. Forslaget skal behandles i bystyrets samferdsels- og miljøkomité i morgen.

- Etter at bystyret vedtok å innføre lovlige vegger, har det blitt betraktelig mer tagging over hele byen, ikke bare rundt Hausmania. Politiet mener at lovlige vegger fungerer som et rekrutteringssted eller treningslerret for taggere, sier Keshvari til Dagbladet.no.

Fører til mer tagging

Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum Politistasjon bekrefter påstanden overfor NRK.

GRAFFITIFESTIVAL: Mange møtte opp da Hausmania arrangerte graffitifestival i juli i fjor. Foto: SCANPIX / HÅKON MOSVOLD LARSEN
GRAFFITIFESTIVAL: Mange møtte opp da Hausmania arrangerte graffitifestival i juli i fjor. Foto: SCANPIX / HÅKON MOSVOLD LARSEN Vis mer

- Vi ser at en såkalt lovlig vegg medfører fryktelig mye tagging i området rundt. Bærum har sett akkurat det samme og har kuttet ut veggene, sier han.

Keshvari mener det er uansvarlig å overlate til bydelene å bestemme om de vil ha graffitivegger.

- Dette er jo noe som rammer hele byen. Dessuten viser erfaringer internasjonalt at der man har innført nulltoleranse, har taggingen blitt mindre, sier han.

- Trenger lovlige vegger

Arkitekt Frode Svane reagerer kraftig på forslaget om nulltoleranse. Han jobber mye med utforming av parker og offentlige uterom, og mener barn og unge trenger steder der de kan markere seg.

- Når de ikke får anledning til å prege noen ting, får de et ekstremt behov for å utfolde seg. Og har de ikke lovlige steder å gjøre det på, skjer det ulovlig, sier han til Dagbladet.no.

Han har ingen tro på at taggingen øker på grunn av de lovlige veggene.

- Det har de ikke noe grunnlag for å mene. I andre miljøer i verden, skjer det motsatte. Og gjennom min virksomhet som arkitekt, ser jeg at der barn og unge har fått være med å utsmykke uterommet, har det blitt mindre tagging og hærverk. Det gir dem tilhørighet til stedet, mener han.

Hva mener du? Bør tagging og grafitti totalforbys, eller trenger vi lovlige vegger?

LOVLIG VEGG: Her er en lovlig graffitivegg, eller piece-vegg, som det også kalles, ved en skole i Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!