FrP vil stoppe støtte til FrP-kritisk barnebok

Ber Anniken Huitfeldt ta grep.

BARNEKULTUR-DEBATTANTER: Ib Thomsen har bedt Anniken Huitfeldt gripe inn i forbindelse med barnekultur før. I fjor engasjerte han seg i debatten rundt NRKs sendetid for barneprogrammet «Drømmehagen». Foto: Lars Eivind Bones
BARNEKULTUR-DEBATTANTER: Ib Thomsen har bedt Anniken Huitfeldt gripe inn i forbindelse med barnekultur før. I fjor engasjerte han seg i debatten rundt NRKs sendetid for barneprogrammet «Drømmehagen». Foto: Lars Eivind BonesVis mer

||| (Dagbladet): «Partipolitiske barnebøker» bør ikke subsidieres av staten, mener FrPs kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen.

Han reagerte på en artikkel i Dagbladet torsdag, om Jan Chr. Næss' nye barnebok «Teodor Sterk». Hovedskurken i boka er den svært rasistiske kommunepolitikeren Sivert Jensen, og Næss bekreftet overfor Dagbladet at han henviser til FrPs utlendingspolitikk.

Boka er påmeldt til Norsk Kulturråds innkjøpsordning for bibliotekene. I går skrev Thomsen et brev til kulturminister Anniken Huitfeldt og ba henne redegjøre for sitt syn på det han kaller «rene partipolitiske barnebøker», og hvorvidt de bør bli kjøpt inn av et statlig organ.

Ikke lest boka Foruten «Teodor Sterk», nevner han også Huitfeldts egen bok «Fortellingen om Gro Harlem Brundtland», som kom ut i fjor.

- Hva mener du med «partipolitiske bøker»?

- Jeg har ingen klar definisjon på det. Men jeg synes det er bedre at man skriver generelt om demokrati og 1814, hvis man først ønsker å skrive barnebøker om politikk, sier Thomsen, som innrømmer at han ikke har lest boka.

FrP vil stoppe støtte til FrP-kritisk barnebok

- Dette er en humoristisk barnebok, der en av karakterene harselerer med en politiker. Det er ikke akkurat en lærebok i politikk?

- Nei, men det er ikke sikkert barna kan skille hva som er humor og hva som er sant, mener han.

Ikke sensur - Kan ikke boka ha noen kvaliteter, selv om den harselerer med FrP?

- Jo, helt sikkert. Det er viktig å få fram at jeg ikke vil sensurere den. Men jeg spør statsråden om det er riktig bruk av offentlige midler å støtte den.

- Men du vil hindre at den kommer på bibliotekene. Er ikke det en form for sensur?

- Nei, det er ikke alle bøker som kommer på bibliotekene. De blir ikke sensurert av den grunn.

SIV-SATIRE: Skurken i barneboka «Teodor Sterk» heter Sivert Jensen, og er svært ond og rasistisk. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
SIV-SATIRE: Skurken i barneboka «Teodor Sterk» heter Sivert Jensen, og er svært ond og rasistisk. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer

- Det er jo kulturrådet som avgjør hvilke bøker som skal kjøpes inn til bibliotekene. Ville det være riktig av kulturministeren å gripe inn?

- Hun kan si at hun ikke kan overstyre dem, men som øverste kultursjef i landet bør hun mene noe om det likevel, sier Thomsen.

- Dette er sensur
- Hvis noen prøver å påvirke kulturrådets avgjørelse fordi de ikke liker innholdet i ei bok, så er det et forsøk på sensur. Innkjøpsordningen er en viktig del av formidlingssystemet til norsk litteratur, sier forfatter Jan Chr. Næss.

Han mener Thomsen burde lese boka før han uttaler seg.

- Her har Dagbladet tatt tak i et lite sideaspekt ved ei bok og presentert det som hovedinnholdet. Dette er ikke en politisk bok. Jeg har ikke skrevet den for å drive propaganda for et partipolitisk syn, sier han.

Huitfeldt uenig
Anniken Huitfeldt kommer ikke til å foreta seg noe.

- Ib Thomsen har ved flere anledinger bedt meg om å ta nakkegrep på norsk kulturliv, ved at faglige vurderinger settes til side. Det er jeg sterkt uenig i, sier hun.

- Hva jeg synes om boka er helt irrelevant for kulturrådets avgjørelse.