Frp vil ta Melodi Grand Prix fra NRK

Partiet mener sangkonkurransen har utspilt sin rolle og mislykkes i å engasjere de unge. NRK er sterkt uenig, men sier kritikken ikke er overraskende.

(Dagbladet): Nylig presenterte NRK årets Melodi Grand Prix-artister. Den 60 år gamle musikkfesten opplevde sviktende seertall i fjor og NRK har igjen droppet de populære semifinalesendingene fra distriktene.

Fremskrittspartiet mener NRK nå bør kaste inn glitter- og glamourhåndkleet og bruke lisenspengene på andre ting.

- NRK har holdt på med MGP i 60 år, og vi ser at nå famles litt med konsept og seertall. Det finnes helt klart bedre ting å bruke lisenspengene på, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i regjeringspartiet.

- Engasjerer ikke de unge I vinter har mange aktører involvert seg i diskusjonen om hva NRK skal drive med i åra framover, og blant annet foreslått en singelrabatt på lisensen.

- I fortsettelse av den diskusjonen mener jeg det er viktig å ta opp Melodi Grand Prix. Vi vet det er en veldig kostbar affære som ikke engasjerer den målgruppa NRK bør strekke seg etter, nemlig de unge, sier Thomsen.

Etter det Dagbladet kjenner til koster Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest cirka 12 millioner kroner å produsere. Thomsen ser én klar faktor som indikerer at MGP ikke er like trendy som det en gang var: 

- Nå som Per Sundnes er ute av det, så kan ikke MGP være like hot lengre, mener Frp-politikeren.

Thomsen mener derfor det er mer naturlig at reklamekanaler produserer og sender MGP enn at statskanalen NRK bruker lisenskroner på konseptet.

Bruk penga annerledes - Det kan hende kommersielle aktører vil plukke opp programmet fordi de ser det er penger å tjene på det, det vet jeg ikke.

Fjorårets semifinaler i MGP ble avholdt i Oslo, og opplevde seertall ned mot 500 000. Til sammenligning ligger «Nytt på nytt» stabilt det dobbelte.

Thomsen er villig til å revurdere kombinasjonen NRK og MGP på ett kriterium - regionale delfinaler.

- NRK burde i alle fall få tilbake de gamle delfinalene. Da så vi et folkelig engasjement landet rundt som løfta konseptet veldig. Arrangert fra Oslo vil MGP aldri skape samme liv og engasjement blant folk, sier han.

Frp overrasker ikke NRK Statskanalen mener ikke MGP har utspilt sin rolle, og sier programmet fortsatt samler det norske folk.

- NRK har deltatt i Eurovision Song Contest i snart 60 år. Vi kan ikke se at et program som tar norsk kultur, musikk og norske artister ut i Europa og verden til om lag 250 - 300 millioner seere, har utspilt sin rolle. Melodi Grand Prix er en viktig del av norsk kulturhistorie, og er fortsatt ett av de programmene på NRK som samler befolkningen, svarer Åshild Mathisen, direktør før samfunnskontakt i NRK.

Hun sier til Dagbladet at hun er ikke overrasket over Thomsens utspill:

- At Frp's kulturpolitiske talsperson mener at NRK skal bruke pengene på noe annet, er ikke overraskende, all den tid han også har uttalt at NRK må lage mindre underholdende fjernsyn, sier Mathisen og viser til oppslag i Dagbladet tidligere i vinter.

Mathisen vil imidlertid komme Thomsen i møte på ett punkt - det kan bli aktuelt med delfinaler igjen.

- MGP har utviklet og endret seg som format gjennom alle år. I år er MGP uten regionale delfinaler. Det betyr ikke at det ikke kan bli aktuelt å produsere slike finaler i fremtiden, sier Mathisen.

VIL TENKE NYTT: Ib Thomsen i Frp. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
VIL TENKE NYTT: Ib Thomsen i Frp. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer