Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Frp's løgner om norsk olje og gass

Oljeeventyret bør avsluttes i ordnede former, av hensyn til både klimaet og velferdsstaten.

VERDEN MÅ OMSTILLES: Det forutsetter at brorparten av det kjente oljereservene blir liggende. Det kan ikke Frp bestride. Derfor unngår de å nevne det, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VERDEN MÅ OMSTILLES: Det forutsetter at brorparten av det kjente oljereservene blir liggende. Det kan ikke Frp bestride. Derfor unngår de å nevne det, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Energipolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland, skriver i torsdagens Dagbladet at MDGs klimapolitikk utgjør en fare for norske kommuner fordi vi vil starte utfasingen av oljeindustrien.

Arild Hermstad
Arild Hermstad Vis mer

Han mener kutt i norsk oljeproduksjon vil frarøve kommunene milliarder av kroner. Men Hallelands dommedagsprofetier om at velferden vil kollapse uten olje er basert på to grove misforståelser.

For det første: Når Halleland sier at norske kommuner i dag mottar 41 oljemilliarder fra staten, nevner han ikke at størsteparten av milliardene kommer fra oljefondet. I dag er det først og fremst rentene og avkastningen fra oljefondet, samt verdiskapningen som foregår i andre sektorer enn oljeindustrien, som betaler for velferden.

Avkastningen fra oljefondet blir altså ikke mindre enn i dag dersom vi pumper opp mindre olje. Mesteparten av Hallelands «oljepenger» vil fortsette å komme inn på kommunebudsjettene etter vi har beveget oss videre fra oljealderen.

Den andre Frp-misforståelsen er at det er umulig å erstatte oljeindustrien. Land som Sverige og Tyskland leverer god velferd til sine innbyggere uten å produsere en dråpe olje. Tror Halleland at vi nordmenn er så ekstraordinært inkompetente at vi ikke klarer å ta vare på barn og eldre uten å pumpe olje opp av Nordsjøen? I Miljøpartiet De Grønne er vi langt mer optimistiske enn Frp på vegne av innovasjonsevnen i norsk næringsliv.

Halleland har selvsagt rett i at vi neppe kommer til å finne en ny næring med samme superprofitt som oljeindustrien. Han har også rett i at omstillingen til en grønnere økonomi vil ta tid. Det er nettopp derfor De Grønne mener vi bør starte nå.

I virkeligheten er det Frp som er den største trusselen mot norsk velferd. Hallelands parti har bl.a. et landsmøtevedtak om å stikke sugerøret direkte ned i oljefondet for å betale 100 mrd. kroner for å fjerne bomstasjoner. Å sløse bort oljefondet på bompengekutt og dele ut skatteletter til det rikeste er en langt større trussel mot sykehjemsplasser og barnehager enn en ansvarlig klimapolitikk.

Frp's ønske om å tviholde på oljeavhengigheten og satse videre på olje er dessuten umulig dersom regjeringens egne klimamål skal nås. Det er nemlig en løgn at vi kan kalle norsk olje “ren”, og at et kutt i vår produksjon ikke vil redusere utslippene globalt. Seinest i dag oppfordret FNs tidligere klimasjef Norge til å stanse leting etter olje og gass slik MDG foreslår.

For verden må omstilles. Det forutsetter at brorparten av det kjente oljereservene blir liggende. Det kan ikke Frp bestride. Derfor unngår de å nevne det.

Faren i horisonten er ikke grønn, den er grå, og den truer menneskehetens eksistens. Det haster å starte omstillingen.

KLIMABRØL: Tusenvis av folk samlet seg, og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!