DEBATT

Frp's løgner om norsk olje og gass

Oljeeventyret bør avsluttes i ordnede former, av hensyn til både klimaet og velferdsstaten.

VERDEN MÅ OMSTILLES: Det forutsetter at brorparten av det kjente oljereservene blir liggende. Det kan ikke Frp bestride. Derfor unngår de å nevne det, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VERDEN MÅ OMSTILLES: Det forutsetter at brorparten av det kjente oljereservene blir liggende. Det kan ikke Frp bestride. Derfor unngår de å nevne det, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Energipolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland, skriver i torsdagens Dagbladet at MDGs klimapolitikk utgjør en fare for norske kommuner fordi vi vil starte utfasingen av oljeindustrien.

Han mener kutt i norsk oljeproduksjon vil frarøve kommunene milliarder av kroner. Men Hallelands dommedagsprofetier om at velferden vil kollapse uten olje er basert på to grove misforståelser.

For det første: Når Halleland sier at norske kommuner i dag mottar 41 oljemilliarder fra staten, nevner han ikke at størsteparten av milliardene kommer fra oljefondet. I dag er det først og fremst rentene og avkastningen fra oljefondet, samt verdiskapningen som foregår i andre sektorer enn oljeindustrien, som betaler for velferden.

Avkastningen fra oljefondet blir altså ikke mindre enn i dag dersom vi pumper opp mindre olje. Mesteparten av Hallelands «oljepenger» vil fortsette å komme inn på kommunebudsjettene etter vi har beveget oss videre fra oljealderen.

Den andre Frp-misforståelsen er at det er umulig å erstatte oljeindustrien. Land som Sverige og Tyskland leverer god velferd til sine innbyggere uten å produsere en dråpe olje. Tror Halleland at vi nordmenn er så ekstraordinært inkompetente at vi ikke klarer å ta vare på barn og eldre uten å pumpe olje opp av Nordsjøen? I Miljøpartiet De Grønne er vi langt mer optimistiske enn Frp på vegne av innovasjonsevnen i norsk næringsliv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer