Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frp's naive integreringspolitikk

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug svikter sitt ansvar når hun nekter å være integreringsminister.

DEBATT: Asyl-debatten mellom Sylvi Listhaug (Frp) og Audun Lysbakken (SV) fortsetter.
DEBATT: Asyl-debatten mellom Sylvi Listhaug (Frp) og Audun Lysbakken (SV) fortsetter. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i Dagbladet argumenterte jeg for at Sylvi Listhaugs manglende integreringspolitikk vil gi segregering og parallellsamfunn på sikt. I sitt svar 23. april gjør Listhaug det hun kan for å bekrefte denne kritikken. I stedet for å fortelle hva hun gjør for å sikre god integrering i Norge, bruker Listhaug anledningen til å angripe svensk asylpolitikk.  

Sylvi Listhaug er innvandrings- og integreringsminister. Hovedpoenget i min kronikk var at Listhaug bare tar halve statsrådsposten på alvor. Hun bruker alle kreftene på innvandringspolitikk, og ingen på integrering. Det er alvorlig og ansvarsløst, og kan få store negative konsekvenser for samfunnet vårt.

Også med Frp i regjering, vil nemlig mange flyktninger og asylsøkere få opphold i Norge. Og uten en god integreringspolitikk for dem som uansett skal starte et nytt liv her hos oss, kommer det til å utvikle seg grupper som lever på utsiden av samfunnet. Listhaug kommer ikke med ett eneste svar på hva hun som ansvarlig statsråd vil gjøre for å hindre en slik utvikling.

Listhaugs eneste svar er at vi skal stille krav til flyktningene, og at de selv må legge ned en betydelig egeninnsats. Ingen er jo uenige i dette. Men hvis ikke staten, altså Listhaug, legger til rette for at flyktningene kan lære seg språket, skaffe seg utdanning og arbeidserfaring, kommer integreringen til å gå fryktelig tregt. Et helt sentralt krav vi stiller til flyktninger i dag, er at de må delta på norskkurs og lære seg norsk. Samtidig har Listhaugs egen regjering kuttet i norskopplæringen på asylmottak. Nå foreslår hun nok et kutt i norskopplæringen, for å gjøre plass til et kurs i norsk kultur. Det er bra med et slikt kurs, men ikke som erstatning for norskopplæring. Frp stiller strenge krav, men legger ikke til rette for at flyktningene kan nå dem. Det er en vei til langsom og dårlig integrering.

I innvandringspolitikken er Frp opptatt av å vise styrke og handlekraft, og innstrammingene kan ikke komme raskt nok. I integreringspolitikken er det kraftløst og planløst, og tiltakene kan ikke utsettes lenge nok. I mai kommer endelig regjeringens integreringsmelding. To og et halvt år etter at Frp og Solveig Horne tok over ansvaret for integreringspolitikken. Kan Sylvi Listhaug nevne ett eneste tiltak regjeringen har gjennomført som vil gi raskere og bedre integrering? Det er i hvert fall ikke økningen av kontantstøtten, kuttet i norskopplæring eller å kutte i gratis kjernetid i Oslo-barnehagene.

Listhaug forsøker å skjule sin unnfallenhet bak ideen om det egentlig er asylpolitikken som avgjør om integreringen fungerer. Og hun har selvfølgelig helt rett i at det er en sammenheng mellom hvor mange som får opphold, og hva slags tilbud samfunnet kan gi. Men siden Frp kom i regjering, har Norge gitt opphold til mer enn 19 000 mennesker på flukt fra krig eller med annet behov for beskyttelse. Det er disse menneskene integreringsdebatten handler om:
Hvordan vil Frp sørge for god integrering av de menneskene de selv har gitt opphold?

SVs svar er en helhetlig satsing på de tiltakene vi vet virker, det som gir raskere integrering i dag og som forebygger parallellsamfunn på sikt:

- En milliard til språkopplæring
- Rett til barnehageplass for asylbarn
- En tiårig nasjonal ekstrainnsats for arbeid til innvandrerbefolkningen, slik Kaldheim-utvalget anbefaler
- Fjerne fattigdomsfeller som holder innvandrerkvinner hjemme, slik som  kontantstøtte
- Områdesatsinger i alle strøk der det er spesielt nødvendig med sosiale tiltak, slik det har vært gjort på Tøyen og i Groruddalen.
- En mer bevisst tros- og livssynspolitikk, der det ikke lenger er automatikk i at trossamfunn som isolerer sine medlemmer fra samfunnet skal subsidieres av staten  

Å stramme inn asylpolitikken vil ikke hjelpe én eneste flyktning i Norge til utdanning eller jobb. I stedet for å raljere om problemene i Sverige, er det på tide at Listhaug tar jobben med å motvirke lignende problemer her hos oss.  

Men Fremskrittspartiet er bare interessert i å diskutere innvandring.

Med det avslører de sin egen naive integreringspolitikk. Hva slags svar har Listhaug på hvordan vi skal integrere de rekordmange flyktningene som har kommet til Norge i den tiden Frp har vært i regjering? Ikke et eneste. Og med det illustrerer Listhaug klinkende klart det som var mitt poeng: Det er Frps passive integreringspolitikk som vil føre til segregering og parallellsamfunn i Norge.   Frps integreringspolitikk kan oppsummeres slik: Hvis du bare sier lenge nok til flyktningene at de ikke er velkommen her, vil de til slutt lære seg norsk og komme i arbeid. Det er en meget tynn teori.

Hele Norges coronakart