FREMSKRITTSPARTIET  lovet i Dagbladet før valget at «du har betalt lisens for siste gang». Nå kommer det imidlertid signaler om at alle skal måtte betale mer..Bildet er fra Debattprogrammet "Carl I. kveld" med tidl. Frp-leder, Carl I. Hagen.
Foto: Frank Karlsen
FREMSKRITTSPARTIET lovet i Dagbladet før valget at «du har betalt lisens for siste gang». Nå kommer det imidlertid signaler om at alle skal måtte betale mer..Bildet er fra Debattprogrammet "Carl I. kveld" med tidl. Frp-leder, Carl I. Hagen. Foto: Frank KarlsenVis mer

Frp's NRK-bløff

Dersom NRK skulle blitt en kommersiell aktør på lik linje med andre er jeg redd mesteparten av disse satsingene ville forsvinne. Ingen andre ville tatt over.

Meninger

Fremskrittspartiet lovet i Dagbladet før valget at «du har betalt lisens for siste gang». Nå kommer det imidlertid signaler om at alle skal måtte betale mer. Frp's utspill var ikke bare et umulig valgløfte, men et direkte forsøk på å lure velgerne.

Utspillet fra Høyres mediepolitiske talsperson Kårstein E. Løvaas om å innføre betalingsmur for NRKs nettsider var håpløst. Men det representerte også den endelige spikeren i kista for dem som fortsatt måtte tro at FrP hadde til hensikt å gjennomføre sitt valgløfte om å fjerne lisensen. Sist fredag modererte da også Frp's Ib Thomsen og Morten Stordalen partiets politikk til at lisensen «skal senkes og at NRKs rolle skal tydeliggjøres». Dette betyr at de innser at slaget er tapt.

De gjentok imidlertid ønsket om å «selge statens eierskap til NRK» og at de vil gjøre om NRK til en «kommersiell kringkaster på lik linje med de andre». Også her håper jeg de går på et nederlag. Forslagene innebærer både et svekket tilbud til befolkningen og en trussel mot mediemangfoldet i Norge.

Mye av det NRK driver med er ikke mulig å realisere i et kommersielt marked. Ta barne-tv som ett eksempel. I tillegg er NRK til stede i alle fylker, de gir et tilbud til urbefolkning og til minoriteter, og de holder et eget orkester -KORK, sammen med et omfattende kulturelt tilbud. Dersom NRK skulle blitt en kommersiell aktør på lik linje med andre er jeg redd mesteparten av disse satsingene ville forsvinne. Ingen andre ville tatt over.

Dersom NRK skulle konkurrere på reklamemarkedet tror jeg alle andre medieaktører ville blitt påført store tap. Nå er det ikke så sikkert at FrP bryr seg så mye om dette, men Arbeiderpartiet mener at den fremste forsikringspremien vi har som samfunn og demokrati er et sterkt mediemangfold, med en god offentlig allmennkringkaster, offensive kommersielle allmennkringkastere og et rikt mangfold av lokale, regionale og landsdekkende mediehus.