DEBATT

Asylinstituttet

Frp's politiske narrespill

Frp bruker det storpolitiske spillet mellom Tyrkia og EU til å fiske velgere.

VET DET GODT: Som statsråd i Justisdepartementet i drøyt to år, vet Sylvi Listhaug utmerket godt at syriske og andre ikke-europeiske flyktninger ikke har tilgang til regulær asylprosedyre og flyktningstatus i Tyrkia, skriver innsenderen. Her er Listhaug, da innvandrings- og integreringsminister, på Storskog grensestasjon i august 2016.
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
VET DET GODT: Som statsråd i Justisdepartementet i drøyt to år, vet Sylvi Listhaug utmerket godt at syriske og andre ikke-europeiske flyktninger ikke har tilgang til regulær asylprosedyre og flyktningstatus i Tyrkia, skriver innsenderen. Her er Listhaug, da innvandrings- og integreringsminister, på Storskog grensestasjon i august 2016. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nestleder Sylvi Listhaug underslår at syriske flyktninger i Tyrkia står i fare for deportasjon til Syria og lite effektive forsøk på å avvise behandling av asylsøknader fra søkere som kom til Norge via Russland i 2015.

Når hun nå framstiller det som om Norge bare kan bestemme seg for å stoppe realitetsbehandling av asylsøkere som har oppholdt seg i Tyrkia eller et annet land hvor de ikke var forfulgt, snakker hun ikke bare mot bedre vitende. Hun tier om at hun uten hell forsøkte det samme som innvandrings- og integreringsminister i perioden 2015 – 2018.

Da ankomstene over Storskog økte utover høsten 2015, fikk Høyre og Frp-regjeringen med seg et panikkslagent stortingsflertall på en rekke hastevedtak og innstramminger, som skulle begrense ansvaret for asylsøkere som kom til Norge som førsteland innenfor det europeiske Schengen-grensesamarbeidet.

I oktober 2015 startet russiske myndigheter å utvise asylsøkere som krysset grensen til Norge, for å forhindre retur til Russland. Justisdepartementet under Frp's politiske ledelse reagerte umiddelbart. UDI ble instruert om å nekte realitetsbehandling av søknader fra asylsøkere som kom til Norge over Storskog, med henvisning til at de kunne returnere til Russland som trygt land. Søknadsbehandling skulle nektes, uavhengig av om Russland aksepterte retur eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer