ODINS SOLDATER: Borgerverngruppa patruljerer gatene i mange norske byer.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ODINS SOLDATER: Borgerverngruppa patruljerer gatene i mange norske byer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Frp's soldater

Stortingspolitikere bør få et kurs i demokrati for dummies.

Kommentar

Når høyreradikale kler seg i uniform og begynner å patruljere gatene, velger Frp's medlem av justiskomiteen Jan Arild Ellingsen å gi dem honnør. Det er mer alvorlig enn at noen menn i hettegensere velger å gå gatelangs nattetid.

Odins soldater ble stiftet i Finland som en reaksjon på den økte asyltilstrømningen. Lederen, Mika Ranta, er en aktivt organisert nynazist. På nettsida deres anklager borgerverngruppa «islamistiske inntrengere» for å gjøre Finland utrygt og oppfordrer «patrioter og innvandringskritikere» til å slutte seg til dem.

Ronny Alte, kjent som tidligere leder av Norwegian Defence League og Pegida-aktivist, har startet opp gruppa i Norge. Også han kaller den økte asylstrømmen en direkte årsak til opprettelsen og vil patruljere gatene for å avverge kriminalitet. Selv om flere av medlemmene er tidligere straffedømte, sier Alte at de ikke skal bruke vold. De skal imidlertid «gripe inn» dersom de ser slikt som narkotikasalg, overgrep og tafsing. Allerede har svartkledde menn med norrøne symboler på ryggen patruljert nattetid i Tønsberg, Drammen, Stavanger, Kristiansand, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Enkelte har også hatt med seg hunder.

Ronny Alte framstiller Odins soldater som et svar på at politiet ikke har nok ressurser. At høyreradikale tar til gatene og prøver å framstille seg selv som trygghetens voktere, er en ting. At en erfaren justispolitiker fra et regjeringsparti støtter dem og virkelighetsbeskrivelsen deres, er noe helt annet.

Heldigvis har statsminister Erna Solberg tatt avstand fra uttalelsen og presisert at dette ikke er regjeringens politikk. Hun bør imidlertid også vurdere å ta grep for å heve dannelsen i regjeringspartiene.

Mastersyken i samfunnet, der femårig utdannelse innføres som minstekrav for en rekke yrker, er det grunn til å være kritisk til. Ellingsens uttalelser vitner imidlertid om at allmenndannelsen blant våre fremste folkevalgte er så lav at enkelte kunne trenge et kurs i «demokrati for dummies».

Borgervern truer nemlig selve grunnlaget for vårt demokrati. Voldsmonopolet er, slik det ble formulert av Max Weber i 1921, som kjent selve definisjonen på en stat: En stat er en realitet hvis embetsverket effektivt makter å opprettholde monopolet på legitim fysisk tvang. Maktmonopolet delegeres gjerne til politiet og militæret, som sikrer en stats suverenitet og gjør den mulig å styre.

Om de heter Odins soldater eller Profetens Ummah er ett fett. Enhver form for borgervern, der private grupper tar loven i egne hender, utfordrer statens legitimitet. Derfor er det alvorlig når en justispolitiker fra lov og orden-partiet Frp ikke forstår hva statens voldsmonopol betyr.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.