Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fru Alving kjører Volvo

BERGEN (Dagbladet): Det britiske filmselskapet United Media ønsker Norsk Film som samarbeidspartner for å produsere «Gjengangere» som en internasjonal spillefilm. Det ligger an til å bli en supermoderne versjon av Henrik Ibsens klassiker og mesterverk med amerikanske skuespillere i rollene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RÅDGIVER: Direktør Tom Remlov i Norsk Film er kunstnerisk rådgiver for

Av LEIF STANG

Regissør Erik Skjoldbjærg, som debuterte med «Insomnia», har foreløpig inngått en avtale med United Media om å videreutvikle filmmanuskriptet. På sikt er det ikke utenkelig at Skjoldbjærg blir regissør for filmen. Et utkast til manuskript ble levert av den amerikanske forfatteren David Greer like før jul.

Film-manuskriptet åpner med at en hestekjerre triller oppover en grusvei. Bak kommer fru Alving i en flunkende ny Volvo. Herr Alving er blitt norsk ambassadør i USA. Barnehjemmet som fru Alving skal stifte, blir en internasjonal stiftelse hvor pastor Manders i stedet er advokat og investeringsrådgiver.

Rådgiver Remlov

- Jeg diskuterte ideen med Tom Remlov under filmfestivalen i Cannes for to år siden. United Media hadde da satt av en million kroner til manuskriptutvikling. Remlov mente det var interessant og har seinere vært en samtalepartner og kunstnerisk rådgiver for prosjektet, sier direktør Lars Patterson i United Media til Dagbladet.

Samtidig har Norsk Film sikret seg en opsjon på å delta i prosjektet med 50 prosent. Det vil Tom Remlov få til kostpris.

I de foreløpige planene ligger det inne filmopptak i Rosendal, Bergen, Washington og New York, men ifølge Tom Remlov er det slett ikke sikkert at det blir slik.

Ut av Norge?

- «Gjengangere» er et usedvanlig krevende stykke å hente ut av teatret. Hvis man skjærer ned på dialogen i originalens tid og sted, vil man stå med hjertet i handa. Om man forflytter seg i tid og geografi, tror jeg paradoksalt nok at man vil yte det norske geniet Henrik Ibsen større rettferdighet. Kanskje vil det vise seg viktigst at en moderne versjon av «Gjengangere» blir utspilt et helt annet sted enn i Norge, sier Remlov.

Patterson mener det bør være kunstnerlig gjennomførbart å gjøre opptakene i 1999 for å få filmen premiereklar i år 2000.

- Fascinerende

- Mange vurderinger og mye arbeid gjenstår, men jeg synes som sagt at tanken om å legge seg til nåtid er svært fascinerende. Ibsen var en universell forfatter som kan nå ut til et stort, internasjonalt publikum på denne måten, sier Remlov.

Erik Skjoldbjærg spillefilmdebuterte med «Insomnia» for Norsk Film og Nordic Screen. Filmen fikk gode kritikker og ble valgt ut til konkurranse i Cannes, og har fått distribusjon i USA.

Forfatter David Greer har også skrevet manuskriptet til filmen «Burning Blue» for det britiske filmselskapet Working Title.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!