Fru J.s filosofi

PARIS (Dagbladet): «Avbrutt dagbok» av Sylviane Agacinski er den siste bestselgeren i Paris. Filosofen Agacinski er bedre kjent som fru Lionel Jospin.

Han var sosialistenes triste taper i presidentvalget i vår, og dagboka handler om dagene før og under katastrofen.

  • L. har lest og godtatt boka, uten rettelser. Det ville Madame for øvrig ikke ha godtatt. Selv har han som kjent vært fullstendig taus siden han trakk seg tilbake fra alt politisk liv 21. april, etter å ha blitt forbigått av høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen. Nå lar han kona legge ordene i sin munn. Når folk på gata stanser ham og sier: «Kom tilbake, vi trenger Dem, hvorfor er De ikke der?», svarer han: «21. april var jeg der. Det er dere som ikke var der.»
  • Bortsett fra denne sutrereplikken inneholder boka en rekke interessante betraktninger. Blant annet om årsakene til venstresidas nederlag. Ifølge Agacinski er første omgang, der hennes mann ble eliminert, nødvendigvis et «personlig nederlag for kandidaten», men også «et nederlag for et splittet, demobilisert og kanskje naivt venstre». Hun er også skuffet over at Chirac ble framstilt som en demning for republikken, og at man glemte at han i sin valgkamp hadde redd opp Le Pens seng.
  • «Jeg fikk inntrykk av at demagogene og de politisk tilbakestående triumferte,» filosoferer fru Jospin, som i likhet med Bernadette Chirac, Doris Schröder og Karin Stoiber var mer og mer med i valgkampene. Det er nå ikke bare politikerne det er snakk om, men deres ektefeller og/eller samboere. Det har noe med Hillary Clinton å gjøre.
  • Publikum vil lese noen sider mot slutten med spesielt stor interesse. Det er når det går opp for herr og fru J. at slaget er tapt, 21. april. «Jeg forsto plutselig stillheten, og at de som satt rundt bordet var fullstendig ubevegelige. (Den ubevegeligheten slo meg mer enn tausheten). Jeg ser deres lamslåtte ansikter, deres blikk. De var lammet. De visste allerede det vi nettopp hadde hørt,» skriver Sylviane Agacinski. Hun fatter en enorm ømhet for sin mann, men bestemmer seg for å være like rolig som han. Og hun støttet ham da han gjorde det som er utrolig i Frankrike: Han «gikk av» og trakk seg tilbake fra politikken.
  • Psykologen Jean-Pierre Friedmann ser på boka som et interessant fenomen med hensyn til Jospin selv. Ifølge Friedmann er Jospin, ikke en intellektuell, men en sportskar, fascinert av Sylviane, som er en av de mest «tåkelagte» filosofene, «fortapt i hodet».