Frua på TV

Den skotske adelskvinnen, Mrs. Honorable Barbara Arbuthnott, brøt med sin fortid og bosatte seg i Sunndalen i 1869.

  • I kveld viser NRK1 programmet om hennes liv, «Lady Arbuthnott - dronning av Sunndal». Et liv som har alle elementer av en klassisk gresk tragedie: krig, hat, kjærlighet, trekantdrama, død, fattigdom og overflod.

Alle menn hun elsket hadde dødd fra henne da hun kom på bryllupsreise til Sunndalen på Nordmøre med sin tredje ektemann i 1866. Snøfonner stupte ned fjella mot den vårlige dalen, bekkene i dalen var blitt til mektige elver. Den rike kvinnen av høyadelig skotsk familie ble grepet av den naturskjønne dalen - og etter hvert også av folket her.

  • Hun bestemte seg for å bosette seg i dalen, og skille seg fra sin mann - og dermed også sin familie i Skottland. Hun bygde jaktslott og andre storslåtte bygninger i Sunndal, og var selvsagt en naturlig samlingsfigur for sosieteten i regionen. Men hun hadde alltid god kontakt med bygdefolket, og åpnet pengepungen for dem som trengte det. Hun reiste mye i Europa, og pleide kontakt med Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og Jonas Lie. Sistnevnte forfatter oversatte hun forresten til engelsk.

Den storkjeftete sjarmøren og bygdegutten Lars Hoås ble av lady Arbuthnott utnevnt til greve. Hoås var helt uten økonomisk styring, og det var en medvirkende årsak til at hele livsverket hennes kollapset mot slutten av 1880-årene.

Hun døde søndag 28. august 1904, nesten 82 år gammel. Fattig på penger, men med et levd liv fylt med voldsomme kontraster.

  • NRK-mannen Oddgeir Bruaset så musikkspillet som lokale amatører og profesjonelle teaterfolk satte opp for to år siden på Sunndalsøra. Han ble så fascinert av historien at han fikk med seg NRK Møre og Romsdal på regionkontorets største produksjon noensinne. Programmet ble spilt inn sist sommer under det mye omtalte og roste musikkspillet, og i kveld sendes det halvannen time lange programmet.
  • Om filmskapere eller noen andre «tar en Lilletun» ; blir så grepet av det de i kveld ser, og satser penger på å lage spillefilmen om hennes liv, gjenstår å se. Uansett: Den dramatiske historien ligger der og ber nærmest om å bli omsatt til film.