Fruens triumf

Felicity Huffman imponerer i varm dramakomedie om kjønnsskifte og familierelasjoner.

FILM: Prøv å gjenfortelle regissør Duncan Tuckers spillefilmdebut, og den høres ut som en «Glamour»-episode skrevet i amfetaminrus: Mannen, tidligere kjent som Stanley, er bare noen uker fra operasjonen som vil gjøre han til kvinnen Bree for alltid, når han får en telefon fra et fengsel i New York. Det viser seg at han har en sønn fra den ene gangen han hadde sex med en kvinne (seinere referert til som «tragically lesbian»).

Rosakledd far

I stedet for å forberede seg på sitt livs største hendelse, det endelige kjønnsskiftet, må Bree reise fra Los Angeles for å kausjonere ut sin ungdomskriminelle, prostituerte sønn Toby. I stedet for å fortelle guttungen at den rosakledde kvinnen er hans biologiske far, gir Bree seg ut for å være misjonær fra kirken. Hun bestemmer seg for å frakte han tilbake til stefaren han har rømt fra. Sammen legger kvinnen med den mørke stemmen og gutten som drømmer om å bli pornostjerne ut på den klassiske road tripen fra østkyst til vestkyst, derav tittelen, aha, hvor de møter frekke haikere, cowboyer og Brees dysfunksjonelle familie.

Beint fram underholdende

Høres dette ut som en film du ønsker å se? Nei, kanskje mer som noe du vil prøve å unngå. Men du bør faktisk ta en tur på kino likevel. For selv om historien inneholder sin dose klisjeer, og til tross for at det kan høres ut som en to timers lang øvelse i å tolerere alle, elske sin neste og ikke skue hunden på hårene, er «Transamerica» først og fremst en beint fram underholdende film. Det overraskende momentet ligger i at historien til tider er veldig morsom . Filmen er kategorisert som drama, men de alvorlige temaene blir turnert med varme og stadige innslag av underfundig humor.

Sterk Oscar-søknad

Det er mye, om ikke alt, på grunn av én kvinne. «Frustrerte Fruer»-stjernen Felicity Huffman portretterer den transseksuelle så du får bakoversveis i kinosalen. Få vil krangle på en Oscar-nominasjon for beste kvinnelige skuespiller. Hun er årets «Hollywood-stjerne gone ugly» og det er ikke rent lite imponerende å overbevise 100 prosent i en rolle som har både pupper og penis.