Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gunvald Opstad med bok om sin fargerike far:

Fruktdyrker, telegrafmontør, spillemann og skytebas

Wandrups utvalgte: Fedre og sønner er en trend i litteraturen.

NY BOK: Den sagnomsuste kulturjournalisten Gunvald Opstad presenterer sin nye bok på Kristiansand Folkebibliotek. Foto: Helge Dyrholm
NY BOK: Den sagnomsuste kulturjournalisten Gunvald Opstad presenterer sin nye bok på Kristiansand Folkebibliotek. Foto: Helge Dyrholm Vis mer

BOK: Karl Ove Knausgård, Nikolaj Frobenius, Tove Nilsen og Åsa Linderborg har gjort det. Ketil Bjørnstad og Ivo de Figueiredo har gjort det. Fredrik Høyer har gjort det i en vakker, liten roman som heter «Månehund & fatter’n». De har alle skrevet bøker om sin far, et fenomen som er en aldri så liten trend i vår tid.

Nå har Sørlandets legendariske kulturjournalist Gunvald Opstad (81) gjort det samme. Den rikt illustrerte boka «Min far Emanuel» (Bokbyen Forlag) handler om Emanuel Opstad (1901-1968). Dels er boka bygd på minner fra oppveksten i Søndeled, dels på farens notatbøker, som gir et spennende tidsbilde av hans samtid.

Emanuel Opstad; fruktdyrker, telegrafmontør, spillemann og håndverker.
Emanuel Opstad; fruktdyrker, telegrafmontør, spillemann og håndverker. Vis mer

Emanuel Opstad levde et mangfoldig liv, i en tid preget av sosial nød, tysk okkupasjon og gjenoppbyggingsarbeid. Han gikk mange veier for å overleve og brødfø familien. Han utførte tradisjonelt arbeid som tømmerfløting, snekring og muring, men gikk også inn i moderne yrker som telegrafmontør og radiobygger. Han var alt fra skytebas til bibliotekar, han spilte til dans, og ikke minst var han en ivrig fruktdyrker og birøkter.

Gunvald Opstad har bak seg flere bøker om Sørlandet, en biografi om Vilhelm Krag og en rekke kunstbøker. Nå har skrevet sitt mest personlige verk – hittil. Boka er varm og hengiven, dessuten en levende tolkning av dagboksnotater, regnskap og andre fakta, som åpner seg og får liv under forfatterens rutinerte hender.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media