Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Frustrasjonen har vært stor

Den oppsiktsvekkende avskjedigelsen av Thomas Nilsen er opphevet, men han setter seg ikke i noen redaktørstol igjen med det første.

- VIL IKKE TILBAKE: Thomas Nilsen er tidligere redaktør for BarentsObserver og tidligere rådgiver i Miljøstiftelsen Bellona.  Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- VIL IKKE TILBAKE: Thomas Nilsen er tidligere redaktør for BarentsObserver og tidligere rådgiver i Miljøstiftelsen Bellona. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært noen turbulente dager for Thomas Nilsen. For tre uker siden var han redaktør for nettavisa Barents Observer, som dekker nordområdene og forholdet mellom Norge og Russland.

Mandag 28. september sto han brått uten jobb: I et avskjedigelsesbrev fra Barentssekretariatet fikk Nilsen sparken for illojalitet, og beskjed om å forlate aviskontorene i Kirkenes innen dagen var omme.

I dag kom imidlertid meldingen om en fullstendig snuoperasjon fra eiernes side: Avskjedigelsen av Nilsen trekkes tilbake.

- For meg er dette en fin dag, etter å ha seilt gjennom et mildt sagt urolig farvann med høye bølger de siste ukene. Nå er avskjedigelsen trukket, det er det viktigste for meg, sier en glad Nilsen til Dagbladet tidlig onsdag ettermiddag.

Går ikke tilbake til jobben Sagaen om Nilsens arbeidsforhold startet tidligere i år, da Barentssekretariatet, som igjen er eid av de nordnorske fylkeskommunene, bestemte seg for at de ikke ville innføre redaktørplakaten for Barents Observer. Redaktørplakatens punkter innebærer at avisas redaktør er ansvarlig for det som publiseres, uavhengig av eiere eller andre interesser.

Da det ble kjent, publiserte Nilsen og hans medarbeidere en kritisk tekst i egen avis.

Det var denne publiseringen, og at eierne ikke ble gitt sjanse til tilsvar, som skal ha utløst den sterke reaksjonen fra sekretariatet. Nilsen ble avskjediget, men varslet straks at han ville ta saken til retten, og fikk støtte fra Norsk Journalistlag som stilte med gratis advokathjelp.

Nå er avskjedigelsen altså historie, men Nilsen vil ikke tilbake i redaktørstolen.

- Nei, jeg går ikke tilbake til den arbeidsplassen der. Etter denne urolige perioden er mitt ståsted at fylkeskommunene ikke er en god eier av Barents Observer, og det hadde ikke vært bra for noen av partene om jeg skulle fortsette å jobbe der, sier Nilsen.

Økonomisk avtale I dag har Nilsen og Barentssekretariatet blitt enig om en økonomisk kompensasjon, og at Nilsen sier opp stillingen som redaktør. Sekretariatets styreleder Stig Olsen opplyser til Dagbladet at det er snakk om en årslønn.

- Vi har blitt enig om kompensasjon, og det er jo greit for meg siden jeg tross alt mistet lønna på dagen. Men at avskjedigelsen er trukket er egentlig oppreisning god nok for meg, sier Nilsen selv.

- Styreleder Stig Olsen sier også at sekretariatet fremdeles mener at avskjedigelsen er godt begrunnet og hadde stått seg i retten, men at de ville unngå en belastende rettsprosess?

MED AVSKJEDIGELSEN: En oppgitt Thomas Nilsen avbildet med et ferskt avskjedigelsesbrev i hendene. Foto: Atle Staalesen / Barents Observer
MED AVSKJEDIGELSEN: En oppgitt Thomas Nilsen avbildet med et ferskt avskjedigelsesbrev i hendene. Foto: Atle Staalesen / Barents Observer Vis mer

- Da kan jeg bare svare at vi tenker det samme om vår side av saken; at den hadde stått seg meget godt i retten. Heldigvis lever vi i et land med ytringsfrihet, så Stig Olsen får si hva han vil og stå for det. På en dag som denne skal jeg ikke bruke en masse tid på å argumentere mot ham, svarer Nilsen.

Frustrert Nilsen beskriver to uker med mye usikkerhet, men også overveldende støtte.

- Det er nok aldri enkelt å bli avskjediget på dagen. Samtidig har jeg stått godt oppreist ved hjelp av all den støtten jeg har fått, fra Norsk Journalistlag og et bredt pressemiljø og politisk miljø. Mest varmende av alt er støtten fra russiske kolleger. Det som har skjedd med meg, er ingenting i forhold til det presset redaktører og journalister i Russland lever under.

- Har du vært mye sint i disse ukene?

- Nei, sinne ligger ikke til meg. Det er nok mer riktig å si at jeg har opplevd stor frustrasjon. Men i dag er jeg lettet.

Nordlendingen blir boende i Kirkenes, og sier at han absolutt kan tenke seg å jobbe videre med journalistikk om nordområdene.

- I høyeste grad, og da er Kirkenes et utmerket utgangspunkt. Men foreløpig aner jeg ikke når eller i hvilken form, avslutter Nilsen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!