Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frykt for muslimske reaksjoner stanser Mozart-opera

Den tyske operaen skulle vise død Muhammed. Blir vurdert som sikkerhetsrisiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kirsten Harms, direktør ved den tyske operaen i Berlin, har sett seg nødt til å stanse Mozart-operaen «Idomeneo» etter advarsler fra tyske sikkerhetsmyndigheter om at oppsetningen kunne vekke de samme voldelige reaksjonene som karikaturene av Profeten Muhammed gjorde.

Den over 200 år gamle operaen har en scene der de avkappede hodene til Jesus, Buddha og Profeten Muhammed vises frem, og der kong Ideomeneo skriker «Gudene er døde!».

Avgjørelsen om å avlyse vekker sterke reaksjoner fra personer innen tysk politikk og kulturliv. Forbundskansler Angela Merkel kaller utsettelsen «utålelig». Andre tar i bruk sterkere verbalt skyts.

- Med Berlin-operaens beslutning, knefallet for terroristene, er scenen tilrettelagt for de radikale (...), sier kultur- og mediepolitisk talsmann for kristeligdemokratene (CDU/CSU) Wolfgang Börnsen.

Tysklands innenriksminister Wolfgang Schäuble, som i dag etter planen skal åpne en konferanse om islam og det tyske samfunnet, sier beslutningen om å avlyse operaen er sinnssyk, latterlig og uakseptabel.

Andre advarer sterkt mot konsekvensene av det de kaller selvsensur.

- Denne selvsensuren burde ikke skje noe sted, minst av alt i Tyskland. Dette er hvor nazistene brente bøker. Dersom du avlyser opptredener fordi du er redd, da brenner du dine egne bøker på vegne av fanatikerne, sier den israelsk-amerikanske manusforfatteren Tuvia Tenenbom til The Times.

Hennes kontroversielle stykke, «The Last Virgin», som gjør narr av selvmordsbombere, spilles nå på English Theatre i Frankfurt.

VISER DØD MUHAMMED: I Mozart-operaen «Idomeneo» vises de avkappede hodene av Jesus, Buddha og Profeten Muhammed i sluttscenen. Det ble for risikabelt mente den tyske operaen og avlyste forestillingen som skulle hatt premiere 5.november. Dette bildet er fra forberedelsene til oppsetningen i 2003. Foto: EPA/Scanpix
VISER DØD MUHAMMED: I Mozart-operaen «Idomeneo» vises de avkappede hodene av Jesus, Buddha og Profeten Muhammed i sluttscenen. Det ble for risikabelt mente den tyske operaen og avlyste forestillingen som skulle hatt premiere 5.november. Dette bildet er fra forberedelsene til oppsetningen i 2003. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Uvurderlig sikkerhetsrisiko

Den tyske operaen fikk advarsler mot oppføringen av Mozart-stykket allerede i juli, skriver Die Welt.

Operaen ble vurdert som en sikkerhetsrisiko på grunn av sluttscenen med de avkappede hodene. Det ble for risikabelt mente tysk politi.

- Vi meddelte at oppføringen kunne føre til opprør, sa en talsmann for politiet Bernhard Schodrowski til avisen. Han understreket at det til nå ikke er kommet noen konkrete trusler mot operahuset.

En talsmann for den tyske operaen sa i går at «Idomeneo» «representerte en uvurderlig sikkerhetsrisiko». Det var derfor i det offentliges interesse at operaen ikke ble satt opp, men i stedet ble erstattet med «Figaros bryllup».

Død Muhammed

Plottet i operaen dreier seg om Idomeneo, kongen av Kreta, som blir reddet fra døden av Poseidon. For å gjengjelde denne handlingen blir kongen bedt om å ofre den første personen han ser når han kommer i sikkerhet. Det viser seg å være hans sønn.

I et forsøk på å slippe unna Poseidon overlater kongen makten til sønnen og kvinnen han elsker.

image: Frykt for muslimske reaksjoner stanser Mozart-opera

Sluttscenen, slik den blir fremstilt av regissør Hans Neuenfels, viser hvordan kongen entrer scenen med de avkappede hodene til Jesus, Buddha og Profeten Muhammed og roper: Gudene er døde!

Budskapet er at gudene er døde og menneskene må ta kontroll over sine egne skjebner.

Da stykket ble satt opp av samme regissør i 2003 var det få som reagerte. I går kunne Hans Neuenfels knapt skjule sitt sinne over at premieren 5.november ikke blir en realitet.

- Dette undergraver all sosial diskusjon. Det som var hele poenget med den kontroversielle sluttscenen er å åpne alle religioner for spørsmål og undersøke deres ansvar, sier regissøren ifølge The Times

Ville ikke ha gjentakelse

Tidligere i år utløste 12 karikaturer av Profeten Muhammed voldelige protester blant muslimer verden over. Operaen i Berlin ønsker ikke en gjentakelse.

- Vi kjenner konsekvensene av konflikten over karikaturene. Vi tror dette trenger og tas veldig alvorlig og håper deres støtte, blir det sagt i en pressemelding fra operaen.

Lederen for det tyrkiske samfunnet i Tyrkia sier det er på tide at muslimer aksepterte ytringsfriheten innenfor kunst.

- Dette handler om kunst, ikke politikk, sier Kenan Kolat på tysk radio.

- Vi burde ikke la kunst være avhengig av religion - da er vi tilbake i middelalderen.

<B>AV HENSYN TIL OFFENTLIGHETEN:</B> Allerede i juli ble operadirektør Kirsten Harms advart mot at «Idomeneo» kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko. Nå har hensynet til den offentlige sikkerheten gått foran hensynet til kunsten, mener kritikerne.
<B>KARIKATURSTRIDEN:</B> Det var frykten for at det skulle bli en reprise på karikaturstriden som gjorde at operaen ble avlyst. På English Theater i Frankfurt, går stykket «Last Virgin», som gjør narr av selvmordsbombere. Foran hver forestilling gjennomsøkes teateret av bombehunder.
<B>SATT OPP I 2003:</B> Da Mozart-operaen ble satt opp ved den tyske operaen i 2003 og gikk frem til våren 2004 vakte det få reaksjoner. Nå tør ikke den tyske operaen å kjøre forestillingen.
<B>SINT REGISSØR:</B> Regissør Hans Neuenfels mener avlysningen av operaen ødelegger all sosial diskusjon.