Frykt for represalier

En brannfakkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Denne boka er en brannfakkel kastet inn i et kruttårn, slik lyder en nedslitt klisjé fra anmeldernes skraphaug. Den kunne vært hentet fram og med rette vært brukt om denne boka hvis det ikke hadde vært for at det ikke fins noe kruttårn å kaste fakkelen inn i. Slike fakler som brenner med indignasjonen og den rettferdige harmens sterke flamme faller for tida på likegyldighet sump og slokner. Bensinprisen derimot ….

Gro Hillestad Thune er advokat og har i tjue år arbeidet med menneskerettigheter. Hun er norsk medlem av Den europeiske menneskerettighetskonvensjon og Menneskerettsdomstolen i Strasbourg, og har skrevet om 70 pasienter og pårørende fra det psykiske helsevernet. Mange av historiene dokumenterer ifølge boka brudd på menneskerettighetene. Forfatteren ble interessert i feltet fordi hun som menneskerettighetsjurist fikk så mange henvendelser om krenkende opplevelser fra det psykiske helsevernet.

Feil og overgrep

I Tron Nordbys biografi om Karl Evang skildres oppbyggingen av Helsedirektoratet etter krigen. Det foregikk blant annet ved at juristene ble trengt bort og fikk underordnede posisjoner. Ifølge Hillestad Thune har leger og andre ansatte lyttet for lite til dem som er blitt rammet av feil og overgrep, og dermed fratatt seg selv muligheten for å lære av feil. Jurister er vant til å lytte til folk som forklarer seg, kanskje er det på tide at de får slippe til igjen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer